Plague Column - Sternberk, Czech Republic
Plague Column - Sternberk
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Sloup byl postaven tehdejším majitelem panství knížetem Josefem z Lichtenštejna jako ochrana pred morem, na který zde roku 1715 zemrelo velké množství obyvatel.
Ve meste je ovšem v ére baroka zaznamenáno i nekolik dalších vln moru od období tricetileté války až po rok 1742, kdy sem privlekli mor Sasové s pruským vojskem. Podstavec robustní pyramidální kompozice zdobí sochy sv. Karla Boromejského, Josefa, Šebestiána a Rocha, všechny s urcujícími nápisy. Krome nich jsou zde ctyri shodné erby stavebníka sloupu. Autorství sloupu není známo, vzhledem ke stylové i kvalitativní odlišnosti soch P. Marie a svetcu se však predpokládá podíl nejméne dvou socharu. Na zacátku 21. století prošel sloup nárocnou komplexní rekonstrukcí, dokoncenou roku 2007.
Style: Baroque

Type of building (structure): Marian or Holy Trinity column