RM: 12903 - Schultehuis - Diever
Schultehuis, thans Oermuseum, gelegen aan de Brink in het centrum van Diever.
Location: Drenthe, Netherlands

Aan de brink te Diever staat het Schultehuus, de vroegere ambtswoning van de schultes van Diever. Het werd in 1604 gebouwd door Berend Ketel van Hackford. Nadien is het nog door zes generaties van de familie ketel bewoond geweest, die achtereenvolgens het Schultambt te Diever hebben uitgeoefend. Het familiewapen, dat voorzien is van een klopper, is opgenomen in een steen boven de voordeur.

De schulte was een soort van vertegenwoordiger, bode van het centrale gezag.

Het schultehuus is de enige nog in min of meer oorspronkelijke staat verkerende schultebehuizing in de provincie Drenthe. Het is een fraai voorbeeld van een herenbehuizing annex bedrijf van een eigenerfde boer, die tevens overheidsdienaar was.

Tot 1989 hielden de Gereformeerde kerken in Nederland (vrijgemaakt) hier kerkdienst. Ook is het nog in gebruik geweest als synagoge. Het gebouw heeft meer de functie van multi-cultureel centrum vervuld.

Bron: (visit link)
Monument Number: 12903