Robert Hoag Rawlings Public Library - Pueblo, CO
Posted by: Groundspeak Premium Member Outspoken1
N 38° 15.559 W 104° 37.207
13S E 533234 N 4234655
Quick Description: Antoine Predock won the AIA Gold Medal in 2006. In 2007, Predock was awarded a Lifetime Achievement Award from the Cooper-Hewitt National Design Museum. In 2010, Predock was named a Senior Fellow of the Design Futures Council.
Location: Colorado, United States
Date Posted: 7/26/2015 11:05:45 AM
Waymark Code: WMP9TG
Published By: Groundspeak Regular Member coisos
Views: 4

Long Description:
"Located in Southern Colorado, Pueblo is sited at the foot of the Wet Mountains where the Great Plains meet the Rockies. Pueblo is both a geographical and cultural crossroads. Native nomadic cultures gathered at the confluence of the Fountain and Arkansas Rivers living off of the rivers and the grazing buffaloes. Later farmers and ranchers settled the plains with domesticated livestock. In addition to the natural geography, Pueblo was also influenced by the railroad. A major north/south line crosses a major east/west railroad line, bringing industry to Pueblo, and resulting in a culturally diverse population. Pueblo’s steel and brick industry brought migrant workers to the community adding to its demographic diversity.

The new library is a careful response to this natural and cultural landscape. The new 109,000-sf library incorporates the existing site and a portion of the existing library as well as spanning across Bates Lane to additional property to the south. The new facility will rise five stories, taking full advantage of the views over the Arkansas Valley and historic Pueblo to the east, as well as distant mountain views such as Pikes Peak to the north, the Wet mountains to the west and Greenhorn and the Spanish peaks to the south. A south-facing courtyard greets patrons at the library entry. The new courtyard is planted with fruit trees and is bordered by a reflective pool referencing Pueblo’s agrarian roots and relationships to water. The courtyard is overlooked by a lobby with glass elevators that extend past the full height of the building becoming a light beacon at night. Portions of the building are firmly grounded and expressed as a warm tone cast- in -place concrete analogous to surrounding topography. The sky wing that extends over Bates Lane is anchored by warm tone concrete walls that buttress both sides of the street which is spanned with a glazed bronze clad wedge that contains primary reading areas and popular book stacks.

Entering the library one is presented with commanding views to the east over the Arkansas River and downtown through a 56’ tall glazed lobby wall. The main floor contains book check in / check out, the children’s library and a coffee/ juice bar that opens to the main lobby and entry courtyard. The children’s library defines the north edge of the entry courtyard with a glazed wall greeting visitors with books and children’s activity while passing through the courtyard to the main entry.

Patrons ascend a grand staircase off the main lobby or take the glass elevator to the second level that houses the library’s main collections. This large open floor radiates outward from a central hub. The information service desk along with computers and Internet access is located near the center. The non-fiction collection is housed to the east in a portion of the remodeled existing library. To the northwest, reference and fiction collections;comprised of new materials, magazines and audio/visual collections, open to planted terraces and the entry courtyard below, spanning over Bates Lane to the south.

The third level houses the library’s special collections as well as the library’s administrative offices. The heavily used genealogy collection overlooks the courtyard below and is open to mountain views to the south. The premier Western History collections are open to a two story glazed opening aligned with Pikes Peak to the north. Administrative offices are located in the sky wing spanning over Bates Lane. Located on the south end of the skywing is a shaft lounge that opens to a private terrace that is covered by a tapered cantilevered trellis above. Employees have access to a secondary entry on the south side of Bates Lane.

The upper level of the library occupies the highest part of the wedge over Bates Lane; a special meeting room and 'Infozone' are housed here in a penthouse fashion. The special meeting room contains a catering kitchen and opens to planted terraces both to the north and south with views of the Colorado Front Range. Cantilevered past the end of the wedge, the 'Infozone' is aligned with a view to the north and to Pikes Peak.

In association with Executive Architect Anderson Mason Dale." (from (visit link) )
Architect: Antoine Predock

Prize received: AIA Gold Medal

In what year: 2006

Website about the Architect: [Web Link]

Website about the building: [Web Link]

Visit Instructions:
- Please provide a photo you have taken of the architect's work.

- And please write a little about your visit to the site. Tell us what you thought, did you liked it?

Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Architecture Prizes
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log  
Spooty visited Robert Hoag Rawlings Public Library - Pueblo, CO 7/20/2019 Spooty visited it