RM: 12338 - Sint Nicolaasmolen - Denekamp
Sint Nicolaasmolen of Nieuwe Molen gelegen aan de Ootmarsumsestraat in Denekamp.
Location: Overijssel, Netherlands

In 1859 namen een hotelhouder en enkele boeren uit Denekamp het initiatief om een derde windmolen op te richten. De reden is waarschijnlijk dat in de omgeving van Denekamp voldoende graanteelt was om ook een derde molen te kunnen laten draaien.
Even buiten Denekamp aan de weg naar Ootmarsum werd deze beltmolen gebouwd.

Tot 1902 had de molen geen vaste molenaar maar verzorgden daarvoor opgeleide knechten, die in dienst waren van de oprichters/eigenaars, het werk op de molen.
In 1902 kwam J.H. Derkman als eerste vaste molenaar op de molen. Hij had zijn opleiding in Duitsland genoten. Om als zelfstandig molenaar te kunnen werken, moest hij eerst de anderen uitkopen. Pas op 5 december 1908 werd voor een bedrag van ƒ 1300,- de laatste mede-eigenaar uitgekocht. Vandaar dat de molen zijn naam kreeg. De huidige molenaar is een kleinzoon van de eerste volle eigenaar.

In oktober 1917 werd in Denekamp een landbouwcoöperatie opgericht. In 1922 had deze een dorserij, maalderij en een graanpakhuis in gebruik. Dit betekende het feitelijke einde van de molen als bestaansbron voor de molenaar. Daar kwam nog bij dat aan de westzijde van de molen een nieuwgebouwde zuivelfabriek De Volharding letterlijk de molen de wind uit de zeilen nam. Stilstand en verval waren dan ook een logisch gevolg.

Rond 1970 verkeerde deze molen in erbarmelijke staat. In 1976 volgde algehele rehabilitatie, waarvoor een zeer omvangrijke restauratie nodig was. De huidige bovenas is de eerste gietijzeren as ooit voor deze molen. Toen de molen buiten bedrijf kwam was de as, niet ongebruikelijk in deze regio, nog van eiken.

Aardige windvaan in de vorm van St. Nicolaas, gezeten op een paard.

Bron Molendatabase: (visit link)