Banpaal - Schardam
Een hardstenen banpaal met opschrift 1761 en bekroond door de Eenhoorn met het wapen van Hoorn.
Location: Noord-Holland, Netherlands

De banpaal in Schardam is een hardstenen banpaal van de voormalige banne van Hoorn. De banpaal is een rijksmonument en is op 22 augustus 1972 als zodanig ingeschreven in het monumentenregister.[1] Om aan te geven dat het om het verbanningsgebied van Hoorn gaat staat op de top de eenhoorn met het wapen van Hoorn. De hoorn van de eenhoorn wijst ook naar de stad.

De banpaal staat tussen de Noorder- en Zuidersluis in Schardam. Een vergelijkbare, maar oudere, banpaal staat op de Waligsdijk tussen Ursem en Avenhorn. Een derde paal staat voor het huidige politiebureau in Hoorn, dit betreft echter een replica.

De banpaal bestaat uit een lage vierkante voet met daarop een taps toelopende pilaar. Op de top van de pilaar zit de eenhoorn van Hoorn, deze houdt het wapenschild van de stad vast. De eenhoorn is bordeauxrood van kleur. De hoorn en manen van de eenhoorn zijn bedekt met bladgoud. Alle vier de zijdes zijn opgedeeld in een boven- en onderstuk.

Aan de voor- en achterzijde van de pilaar bevindt zich een fantasieschild (cartouche) met daarop de hoorn van Hoorn, de hoorn komt aan de twee zijkanten terug, maar zonder schild. Onder de hoorns is het jaartal, ingekleurd met bladgoud, aangebracht.
(Source: Wikipedia)

(ENGLISH)
A milestone or banningpole was used in early times to indicate the boundary of a city. These were located at one German mile (7,4 km) from the city gates. Also these poles indicated the limits for convicted criminals. These so called bannelingen (exiles) were prohibited access to the city limits during a specific time.

Beste bezoeker van dit WM, let alstublieft op het volgende.
Ik besteed liefdevolle aandacht aan mijn Waymarks daarom komen 'visits' zonder een originele foto in aanmerking om te worden verwijderd.
Een paar regels over je bezoek wordt altijd gewaardeerd.
Dear visitor of this WM, please take notice of the following:
I put effort in my waymarks and therefore visits without an original photo are subject for deletion. A few lines about your visit is highly appreciated.
Condition: Worn

Material: Stone