Kostel sv. Martina - Vrchotovy Janovice, CZ
33U E 469582 N 5501682
Kostel svatého Martina byl postaven mezi lety 1170 a 1180 / St. Martin's Church was built between 1170 and 1180.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Kostel svatého Martina byl postaven mezi lety 1170 a 1180. Z puvodní románské stavby se mnoho ndochovalo, jediným dochovaným románským prvkem je dvojokno ve vnitrní cásti kostelní veže. Z hlediska podoby kostela byla významná gotická prestavba ve 14. století a novogotická úprava v 19. století. Kostel prošel radou zmen – býval farním, po 200 let jej spravovali utrakvistictí farári. Po rekatolizaci byl na víc než než 150 let filiálním kostelem farnosti Votice, poté se stal znovu farním. Za II. svetové války byl v rámci výcvikového prostoru SS obsazen nemeckým vojskem a na kostelní vež sloužila jako pozorovatelna a kulometné hnízdo. Od roku 2009 je znovu soucástí Rímskokatolické farnosti Votice. V interiéru je novogotický oltár s obrazem svatého Martina, vedlejší oltáre jsou zasveceny Panne Marii Ustavicné Pomoci a Márí Magdaléne.

St. Martin's Church was built between 1170 and 1180. The only surviving Romanesque elements is a dual window in the inner part of the church tower. For the church was important Gothic reconstruction in the 14th century and Neo-Gothic in the 19th century. The church has undergone many changes - Originally roman catholic parish church was for 200 years managed by Protestant priests. After recatholicization it was more than 150 years subsidiary church of parish Votice, then became an independent parish again. Under II. World War II was within the SS training area occupied by the German army and the church tower served as a watchtower and a machine-gun nest. Since 2009 he is again part of the Roman Catholic parish Votice. The interior is neo-Gothic altar with a picture of St. Martin, side altars are dedicated to Our Lady of Perpetual Help, and Mary Magdalene.
Building Materials: Stone