RM: 506442 - Keersluis de Sas - Genemuiden
Keersluis genaamd de Sas te Genemuiden
Location: Overijssel, Netherlands

De keersluis is aangelegd na de stormvloeden van 1862 en 1863 met als doel de bescherming van het achterland, dat gevormd wordt door de polder Mastenbroek. De sluis werd in 1866 gebouwd naar een ontwerp van ir. A.L. de Bruijn Kops van Rijkswaterstaat. De eerste steen werd gelegd op 10 augustus 1866. Een gedenkplaat bij de sluis herinnert aan dit gebeuren. De keersluis ligt in Genemuiden tussen de binnen- en de buitenhaven. De buitenhaven vormt de directe verbinding met het Zwarte Water, het Zwolsche Diep en het IJsselmeer. Voor de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 was er een directe verbinding met de Zuiderzee.

De sluisdeuren zijn van hout, de wanden van baksteen en deels van natuursteen. Op de sluis is een rollenbaan waarover een witgeverfde stalen loopbrug bewogen kan worden. Bij de sluis hoort een petroleumkelder. In 1987 werd de sluis gerestaureerd. De sluis is erkend als rijksmonument vanwege de beeldbepalende ligging tussen de beide havens, de zeldzaamheid, de gaafheid en de typologie.

Bron: (visit link)

The waterway lock was built after the floods of 1862 and 1863 with the aim of protecting the lands behind it, which mainly consists of the polder Mastenbroek. The lock was built in 1866 to a design by Ir. U de Bruijn Kops. The first stone was laid on 10 August 1866. A plaque at the lock recalls this event. The lock is in Genemuiden between the inner and the outer harbour. The outer is the direct connection to the Black Water, the Zwolsche Diep and the IJsselmeer. Before the construction of the Afsluitdijk in 1932 there was a direct connection to the Zuiderzee.

The gates are made of wood, the walls of brick and partly of stone. The lock is a roller conveyor which a white-painted steel bridge which can be moved. The lock includes a petroleum basementstorage. In 1987 the lock was restored. The lock is recognized as a national monument because of its iconic location between the two ports, the rarity, the integrity and the typology.
Monument Number: 506442

Address of this Rijksmonument: