RM: 8890 - Nederlands Hervormde Kerk - Beilen
Nederlands Hervormde Kerk (Stephanuskerk) aan de Prins Bernhardstraat in het centrum van Beilen.
Location: Drenthe, Netherlands

De Stefanuskerk is een gotisch kerkgebouw van de protestantse gemeenschap in Beilen. De kerk werd vóór 1139 gesticht als rooms-katholieke kerk en gewijd aan de martelaar Stefanus.
Het huidige kerkgebouw stamt uit de 14e, 15e eeuw of 16e eeuw. Karstkarel dateert de bouw van schip, toren en koor rond 1500. Volgens Stenvert [et al.] zou de kerk al eerder zijn gebouwd, namelijk eind 14e eeuw en het koor begin 15e eeuw.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt over een gebouw uit de 16e eeuw met een toren uit de 15e eeuw. Het was destijds de belangrijkste kerk van het dingspel Middenveld en het gebouw deed ook dienst als kerkelijke rechtbank.

Bron en meer info: (visit link)
Monument Number: 8890