Velvarská brána / Velvary Gate - Slaný (Central Bohemia)
33U E 434888 N 5564788
Gothic tower of the Velvary Gate (Velvarská brána), built in the end of the 15th century, is the last preserved part of the medieval fortification systém of Royal Town Slaný.
Location: Středočeský kraj, Czechia

The Velvary Gate, finished in the 2nd half of the 15th century, is 38 m high and its steep pyramidal roof is atoped by a poppy head with a cock-shape weathervane - symbol of vigilance and alertness. The walls of the gate are decorated by following stone coats of arms: town Slaný, six town guilds, two unknown artistocrats and two lands of the Czech Kingdom (Moravia and Bohemia). Nowadays, on the premises of the Velvary Gate, there is an exhibition of the Local History Museum devoted to the fortifications of Slaný.

Velvarská brána je soucást bývalého opevnení mesta Slaný, jediná dochovaná brána ve meste. Stojí nekolik desítek kroku severne od historického Masarykova námestí ve Slaném. Není presne známo, kdy byla Velvarská brána postavena, první písemné záznamy o ní pocházejí z roku 1443. V dobe vlády Jirího z Podebrad byla opravována a dostala oznacení "Nová brána". Na její jižní zdi se z této doby dochoval letopocet 1461.

K bráne puvodne prináležely ješte predsazené hradby s cimburím, bašta a most pres príkop. Behem 16. století bránu vícekrát poškodily požáry mesta. V roce 1795 vyhorela mj. nedaleká radnice; z té byl poté na bránu prenesen zvon z roku 1514. Byl používán pri zvonení na poplach a také odsouzencum, kterí byli bránou odvádeni na popravište. Brána postupne ztrácela význam pro obranu mesta. V souvislosti s tím bylo v letech 1823 až 1824 zboreno pri výstavbe silnice do Litomeric predbraní a podobný osud málem potkal i samotnou bránu. K tomu však nakonec nedošlo; místo toho byla naopak roku 1868 opravena. Na vrchol strechy byl umísten medený kohout kterého zde lze spatrit doposud.

Celková výška brány je 38 metru, pudorys merí asi 9 × 8 metru. Nad prujezdem na severní strane je umísten vytesaný mestský erb, dva slechtické erby a erby šesti mestských cechu. Na mnoha kamenech jsou dobre patrné puvodní kamenické znacky. V prostorách brány je umísteno muzeum historie mesta a jeho opevnení. [Czech Wikipedia]