Nyboder - Copenhagen, Denmark
Nyboder is a historic row house district in Copenhagen
Location: Denmark

< DA >

Nyboder er et gammelt boligkvarter nær Østerport i København, hvis opførelse blev iværksat på initiativ af kong Christian IV i 1631. Boligerne - der var planlagt som familieboliger for dygtige folk i flåden - blev lagt i bydelen Ny-København, der opstod, da kongen fordoblede byens areal med en udvidelse mod øst.

Opførelse og anvendelse:

Det var et kvarter for søfolk, idet flåden under Christian 4. voksede, og der var behov for rigtige boliger til de menige og deres familier. Der var et tidligere kvarter med samme navn, "Skipperboderne", der først blev opført på Bremerholm og var forbeholdt officerer – og det var disse, der dannede forbillede for det nye Nyboder, der senere opstod ved Østerport. Den tidligere private indkvartering i byen var ikke populær.

De første 20 huse af Nyboder opføres i 1631 på de grunde, kongen tidligere havde købt uden for København. Navnet på den nye bydel kaldes først "dy Boer til Søefolckied" – senere "Bådsmandshusene". Det blev til ca. 200 boliger på hver ca. 40 m² bestående af en stue på 19 m², et kammer, en forstue og køkken fælles med nabolejligheden. Lejlighederne var spejlvendte to og to og vendte ryggen mod hinanden, hvilket gav problemer med varme og kulde, fordi nogle fik sol, andre ikke. Trods den beskedne størrelse ragede de op over datidens arbejderboliger.

1641 er det Nyboder ved at være færdig, som Christian IV havde planlagt det i samarbejde med Hans van Steenwinckel den yngre og Leonhard Blasius – dvs. den del der ligger sydvest for Suensonsgade. Husenes farve var dengang nationale, dvs. hvide og røde – og ikke som i dag okkergule med rødt tag.

Nyboder anvendes fortsat som lejeboliger for forsvarets personel. Frem til 2006 havde Søværnet haft fortrinsret til boligerne, men herefter har både Hæren og Flyvevåbnet fået brugsret til boliger og alle tre værn deler dem nu på lige vilkår. Hjemmeværnets personel har ikke brugsret til boligerne. I dag omtales hele Nyboder-området som ét samlet område, men er faktisk inddelt i De Grå Stokke, De Gule Stokke samt flere omkringliggende gader.

Kilde og yderligere oplysninger: da.wikipedia.org/wiki/Nyboder

< EN >

Nyboder (English: New [small] Houses) is a historic row house district of former Naval barracks in Copenhagen, Denmark. It was planned and first built by Christian IV to accommodate a need for housing for the personnel of the rapidly growing Royal Danish Navy and their families during that time. While the area is still commonly associated with the name of its founder as one of his numerous building projects around Copenhagen, the Nyboder seen today was in fact, except for a single row of houses in St. Paulsgade, built from 1757.

Nyboder is today very much associated with their yellow colour and "Nyboder yellow" is in Danish often used as a generic term to refer to their exact hue of yellow. However, the original colour of the development was red and white.

Source: en.wikipedia.org/wiki/Nyboder

The provided coordinates lead you to an intersection in the center of Nyboder. From there you can see those yellow houses in all directions.