Mihulka - Prague Castle (Prague)
33U E 457105 N 5548959
Mihulka Tower (vež Mihulka), Gothic cylindical defensive cannon tower located in northern side of Prague Castle core, was built according to the plans of architect Benedikt Rejt in the second half of the 15th century.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

During reign of Emperor Rudolph II. it served as an alchemist' laboratory, subsequently it was used as dungeon and its function changed many times (...from dwelling of bellcaster, gunpowder storage, dwelling of St. Vitus cathedral sextons, et cetera). Tower was damaged during Swedish army invasion in 1649. After the last principal reconstruction (1967-1980) it serves as museum.

Mihulka, neboli Prašná vež, je válcová kamenná vež stojící na severní strane jádra Pražského hradu a je soucástí jeho historického opevnení. Severne od veže spadá strmý sráz Jeleního príkopu. Vež byla postavena ve druhé polovine 15. století podle projektu Benedikta Rejta jako nejmohutnejší delová vež opevnení. Krome obranných úcelu mela v historii radu dalších využití. Za vlády Rudolfa II. zde byla alchymistická dílna; v 16. století sloužila jako hladomorna, po velkém požáru hradu roku 1541 byla prestavena a bydlel zde kovolijec Tomáš Jaroš jenž mel ve veži i dílnu. Pozdeji v Mihulce byl sklad strelného prachu, procež se též nazývala Prašná vež. Pri výbuchu strelného prachu pri invazi švédské armády roku 1649 byla vež težce poškozena. Jako sklad prachu sloužila až do roku 1754. Následne zde byli ubytováni kostelníci tesne sousedící katedrály svatého Víta, a to až do 20. století. Mihulka byla rekonstruována v letech 1967 až 1980. Od prosince 2004 se zde nachází stálá expozice Vojenského historického ústavu dokumentující historii vojenských pokrývek hlavy a prileb.

[excerpted from Czech Wikipedia]