Tvrz Vrchotice
Tvrz ze 14. století, dnes krásne opravená.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Zvu vás na jedno z moc zajímavých míst Ceského Meránu.

Tvrz

V písemných pramenech se pripomíná k roku 1370 tehdy je poprvé zminováno jméno vladyky Bohunka Vrchoty z Vrchotic. Rod Vrchotu vymrel po meci okolo roku 1530. Dalšími vlastníky se stali páni z Loutkova. Po nich se strídají Bechynové z Lažan a Lažanští z Bukové. Nekdy v této dobe je puvodne gotická tvrz prestavena na renesancní sídlo. V roce 1613 získává Vrchotice pán ze sousedních Mitrovic. Zacíná úpadek tvrze, je opuštená, nikdo se o ní nestará a rychle chátrá. V 17. století se v písemných pramenech uvádí jako pustá. Kolem roku 1700 je cást tvrze zborena. V druhé polovine 20. století slouží k potrebám místního zemedelského družstva. V roce 1989 ji koupila firma, která tvrz opravila a využívá. Do dnešní doby se zachovala obdélná patrová budova k níž priléhá mohutná hranolová vež z lomového kamene se ctvercovou nástavbou. Vež má stanovou strechu krytou šindelem. (Zdroj:atlasceska.cz)

Accessibility: No access- Private

Condition: Intact