Vlkolínec (Ružomberok, SK)
34U E 374099 N 5433156
Podhorská osada s nenarušenou lidovou architekturou. / The village is an untouched and complex example of folk countryside architecture.
Location: Žilinský kraj, Slovakia

[CZ]

Historie

Predpokládá se, že osada vznikla nekdy na prelomu 14. a 15. století. Puvodní osada drevorubcu a uhlíru byla soucástí mesta Ružomberok a panství Likavského hradu. Díky své odlehlosti si zachovala témer nezmenenou podobu behem prudkého stavebního rozmachu v 19. a 20. století. Až do poloviny 20. století vedly do osady pouze polní cesta a nebyla do ní zavedena elektrina. Po druhé svetové válce bylo naplánované presídlení obyvatel do mesta Ružomberok, které se nakonec neuskutecnilo.

Architektura

V obci Vlkolínec se nachází celkem 55 roubených drevenic, z nichž je trvale osídleno 18. Jedinou zdenou stavbou je kostel Navštívení panny Marie prestavený v roce 1865. Charakteristickým prvkem zdejších domu je šindelová sedlová strecha s lomeným krovem. Prkenné štíty domu mají malé otvory (dymníky) sloužící pro odvod koure.

Zdroj: Wikipedia
Type: Site