Kriz na Prazske - Dolni Brezany, Czech Republic
33U E 461280 N 5534976
A cross in Prazska Street in Dolni Brezany, Czechia. Built by archbishop Alois Josef Schrenk in 1846.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Velký litinový kríž na žulovém podstavci nechal postavit arcibiskup Alois Josef baron Schrenk z Notzingu (v úradu v letech 1838–1849) v roce 1846. Tento letopocet je ukryt v chronogramu na mramorové desce na prední strane podstavce. Z druhé strany podstavce najdeme arcibiskupuv rodový znak. Výška kríže je 4,5 metru. Kríž byl opraven v roce 2009.

Kríž se nachází na križovatce ulic Pražské a K Hodkovicum v Dolních Brežanech. Predchudce dnešního kríže najdeme již na historické mape z 18. století.

Podobný kríž, vybudovaný arcibiskupem Schönbornem v roce 1860, najdeme v Dolních Brežanech na križovatce ulic Jílovská a Ke Zlatníkum.
Type of cross: Latin cross

Material used: Metal (steel, bronze, aluminium, ...)