Rabi Löw (Praha, CZ)
33U E 458290 N 5548746
Hrob židovského rabína, ucence a legendárního tvurce pražského Golema. / Grave of jewish rabbi and legendary creator of Golem.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

[CZ]

Život

Rabi Löw, vlastním jménem Jehuda ben Becalel a známý také jako Pražský Maharal, se narodil nekdy mezi roky 1512 - 1526 pravdepodobne ve Wormsu v Nemecku. Jiné zdroje však uvádí Poznan v Polsku. Jeho mládí je opredeno spoustou legend. Podle nekterých studoval na židovských školách v Polsku a Nemecku, podle jiných se vzdelával sám. Ve svých 28 letech nastupuje na pozici moravského zemského rabína v Mikulove. Po dvacetiletelém pusobení na Morave odchází do Prahy. V Praze se setkává i s císarem Rudolfem II., Tycho de Brahem a dalšími významnými osobnostmi rudolfínské doby. 17. zárí 1609 v Praze umírá.

Povest o Golemovi

Golem je v židovské mystice clovekem oživená socha. Pražského golema údajne stvoril rabbi Löw nakonci 16. století, aby chránil židovské ghetto pred krestany. Golem byl stvorený z hlíny a do pohybu ho uvádel šém - svitek, který se mu vložil do pusy. Znehybnen byl opet vyjmutím šému. Na to jednoho dne rabín zapomnel a Golem, protože nemel žádnou práci, zacal rozbíjet vzácné vybavení rabínova domu. Vydešená služebná bežela do synagogy a prosila, aby rabín ucinil prítež besnení. Ten vykrikl na Golema, aby se zastavil, a vynal mu z úst šém. A protože k vyjmutí došlo v prubehu židovského svátku, Golem se rozpadl v prach. Povest však pochází už ze stredoveku a s postavou rabbi Löwa byla spojena až v 18.století. Podle jiné verze legendy Golem dodnes leží na pude Staronové synagogy.

Zdroj: Wikipedia
Description:
In long description.

Date of birth: 01/01/1525

Date of death: 09/17/1609

Area of notoriety: Religion

Marker Type: Tomb (above ground)

Setting: Outdoor

Visiting Hours/Restrictions: <a href="http://www.jewishmuseum.cz/informace/navstivte-nas-rozcestnik/oteviraci-doba/">Židovské muzeum v Praze</a>

Fee required?: Yes