Kostelec nad Orlici Old Chateau - East Bohemia, Czech Republic
Kostelec nad Orlici Old Chateau.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The chateau was built on the site of a former fortress, which was established before 1620. After a fire it was reconstructed into a chateau. In 1777, it burnt down, but it was later rebuilt by Frantisel Kermer.

=========================================================

R. 1668 znicil požár cást mesta a také tehdejší panské sídlo. Na jeho míste však Václav Záruba z Hustíran nechal záhy postavit rane barokní zámek. V r. 1744 vymrel rod Zárubu z Hustíran po meci a kostelecké panství zdedila Josefa Antonína Alžbeta, podruhé provdaná hrabenka Cavriani. R. 1777 zárubovský rane barokní zámek vyhorel. Byl však zanedlouho obnoven a v této podobe se s drobnými úpravami dochoval dodnes. Je to dvoupatrová budova o dvou krídlech, krytá mansardovou strechou s vežickou. Puvodní rane barokní sídlo sestávalo ze trí krídel. Po požáru byla východní cást stržena a bývalé strední krídlo zkráceno. U zámku byl rozlehlý dvur s rane barokními hospodárskými budovami a sýpkami. Východne od zámku stál pozdne renesancní špýchar, pocházející zrejme ješte z dob výstavby tvrze ci panského domu. Všechny tyto objekty byly v 70. letech 20. století zboreny.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact