Cerná vež (Pražský hrad) / Black Tower (Prague Castle)
33U E 457432 N 5549014
Massive stone Black Tower (Cerná vež), located in the eastern end of the Prague Castle complex, is the only preserved part of Romanesque castle fortification from the 12th century.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Black Tower is 30 m high, the walls are up to 3 m thick at the bottom and around 2 m on the top below the roof. The gate inside the tower originally served as an eastern entrance to the Prague Castle, which was then shifted in the mid-13th century between the tower and the buildings at site of the current Lobkowicz Palace. During the reign of Charles IV the tower roof was plated in gold and was called the Golden Tower, however, after the fire in 1541, it was renamed to Black. There was a prison for debtors inside the tower. In 1848 the imperial artillery shot at the Prague rebels from there.

Cerná vež (též nazývána Zlatá) je výrazná ctyrboká kamenná vež na východním konci Pražského hradu, k níž vedou Staré zámecké schody. Ackoli prošla ruznými úpravami, zachovala si charakter stredoveké hradní veže ze 12. století. Je jedinou zcela dochovanou veží z puvodního románského opevnení. Vež vznikla jako brána patrne soucasne s celým románským opevnením, krátce po roce 1135. Ve 13. století byla brána zazdena a vež dostala jehlancovou strechu. Za Karla IV. byla tato strecha pokryta pozlaceným oloveným plechem a veži se ríkalo také "Zlatá". Cerná vež je románská ctyrboká vež s bránou, s pudorysem 11×11 m a tlouštkou zdí asi 2.4 m, severní zed má tlouštku 3 m. Soucasná výška z vnejší (východní) strany po gotickou rímsu ciní 26 m, puvodne byla vež asi o 2 m nižší. Vnejší plášt veže tvorí puvodní kvádríkové zdivo z opuky, nároží v dolní cásti tvorí velké pískovcové kvádry. [Czech Wiki]