Svatý Vojtech - Václavské námestí, Praha, Ceská republika
33U E 459201 N 5547656
socha svatého Vojtecha ktera se nachazi na Vaclavskem namesti v Praze, v Ceske republice - a statue of Saint Adalbert of Prague located on Wenceslaus Square in Prague, Czech Republic.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Tato socha svateho Vojtecha se nachazi na Vaclavskem namesti v Praze, v Ceske republice.

Podle Wikipedie, "Svatý Vojtech (okolo 957–997), v zahranicí známý spíše pod birmovacím jménem Adalbert, byl druhý pražský biskup. Pocházel z rodu Slavníkovcu.

Vystupoval proti nekterým jevum v tehdejší spolecnosti, které se neslucovaly s církevním ucením, zejména proti pohanství, obchodování s otroky, knežskému manželství a velmi rozšírenému alkoholismu. Krome toho se zasloužil o rozvoj domácího latinského písemnictví, zároven však respektoval staroslovenskou kulturní tradici.

Je mimo jiné pokládán za autora nejstarších ceských a polských duchovních písní, napr. známé písne Hospodine pomiluj ny. Jeho pusobení bylo komplikováno krizí ceského státu, která se mimo jiné projevovala i rostoucími spory mezi Premyslovci a Slavníkovci.

Dvakrát pro spory s knížetem opustil zemi, druhý odchod, ke kterému došlo krátce pred vyvraždením Slavníkovcu, mu zachránil život a ukázal se být definitivním. Byl zabit, když jako misionár pusobil na území pohanských Prusu, a je proto Rímskokatolickou církví považován za mucedníka.

V roce 999 byl Vojtech papežem Silvestrem II. na žádost císare Oty III. prohlášen za svatého. Vzápetí císar vykonal pout k jeho hrobu a udelil polskému knížeti Boleslavovi Chrabrému významná privilegia. Cást Vojtechových ostatku pravdepodobne odvezl do Ríma a nechal nad nimi vystavet chrám sv. Bartolomeje na Tiberském ostrove. Kolem jeho portálu býval v minulých staletích nápis, který oznamoval, že v tomto kostele spocívají dve ruce sv. Vojtecha, z nichž jedna držela arcibiskupskou berlu v Praze a druhá krtila v Uhrách sv. Štepána.

Od 11. století se svatý Vojtech pokládá za druhého patrona ceské zeme po svatém Václavovi, stal se také hlavním patronem polské církve a Uher (roku 994 Vojtech podle tradice pokrtil budoucího prvního uherského krále Štepána I.). Papež Pavel VI. jej apoštolským listem Praga urbis z 26. listopadu 1965 prohlásil hlavním patronem pražské arcidiecéze (stolec sv. Vojtecha)".

Wikipedia: (visit link)

*********************************************************************

This statue of Saint Adalbert of Prague is located on Wenceslaus Square in Prague, Czech Republic.

According to Wikipedia, "Adalbert of Prague (Czech: Vojtech , Polish: Wojciech, c. 956 – April 23, 997), was born into a noble Czech family of Prince Slavník and his wife Strezislava in Libice nad Cidlinou, Bohemia. His father was a rich and independent ruler of the Zlican princedom that rivaled Prague (see Slavník's dynasty). Adalbert had five full brothers: Sobeslav (Slavnik's heir), Spytimír, Pobraslav, Porej, Cáslav and a half-brother Radim (Gaudentius) from his father's liaison with another woman. Radim chose a clerical career as did Adalbert, and took the name Gaudentius. Adalbert was a well-educated man, having studied for about ten years (970-80) in Magdeburg under Saint Adalbert of Magdeburg. Upon the death of his mentor, he took the name Adalbert.

Adalbert was a Czech Roman Catholic saint, a Bishop of Prague and a missionary. He evangelized Poles and Hungarians.

In his effort to convert the Baltic Prussians, Adalbert was martyred in April 997 on the Baltic Sea coast east of Truso (currently Elblag, Elbing), or near Tenkitten and Fischhausen. It is recorded that his body was bought back for its weight in gold by Boleslaus the Brave.

A few years later Adalbert was canonized as Saint Adalbert of Prague. His life has been written about in Vita Sancti Adalberti Pragensis by various writers, the earliest being traced to imperial Aachen and Liège/Lüttich's bishop Notger von Lüttich, although it was assumed for many years that the Roman monk John Canaparius wrote the first Vita in 999. Another famous biographer of Adalbert was Saint Bruno of Querfurt who wrote his hagiography in 1001–1004.

Adalbert is the patron saint of Bohemia, Poland, Hungary and Prussia".

Associated Religion(s): roman catholic