Erb rodu Leslie - Nové Mesto nad Metují, Czech Republic
Erb rodu Leslie nad pruchodem z nádvorí zámku v Novém Meste nad Metují.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Hrabata z Leslie byli po nejakou dobu majiteli panství v Novém Meste nad Metují. Panství získali za svou úlohu pri chebském atentátu na Albrechta z Valdštejna.

Walter z Leslie prijal od meštanu holdovací prísahu a listinou vydanou 18.zárí 1637 potvrdil mestské výsady. Jako majitel panství se ukázal v lepším svetle než Albrecht z Valdštejna a Magdalena Trcková, nebot nekteré výsady pridal.

Walter z Leslie podnikl rozsáhlou prestavbu zámku. zacal v roce 1635, ale v dobe švédského vpádu byly práce prerušeny. Pokracovalo se pak v letech 1652 až 1660. Tato barokní prestavba, na které pracovali italští mistri, zustala zachována i po Jurkovicových úpravách roku 1909–1912. Tehdy byl zesílen i val a v bašte (špejcharu) byly zrízeny dve velké síne pro zábavy. Soucasne byly vystaveny velké klenuté konírny, a to od bašty až na okraj svahu k rece. V dalších letech se postupne rozpadaly a v polovine 19.století byla polovina zbourána.

Když skoncila válka, mesto znovu prosilo o potvrzení výsad. Walter z Leslie je potvrdil pod podmínkou, že mesto bude svému pánu vždy zachovávat vernost a bude vyznávat katolické náboženství. Vedel, že mesto bylo za války témer ožebraceno, a proto mu odpustil dluh vrchnostenskému úradu ve výši 264 zlatých. Stanovil však, že se za tyto peníze mesto postará o odstranení válecných následku.

Walter z Leslie navštevoval své panství jen zrídka a jeho návštevy byly krátké. Jednak se mu více zamlouval život ve Vídni nebo na jeho štýrských statcích, jednak byl zprvu zaneprázdnen povinnostmi vojenskými a pozdeji úredními a diplomatickými.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family