Prague Kostel Povýšení sv. Kríže / Church of the Holy Cross - Vinor (Prague)
33U E 470044 N 5554608
CZ: Velmi pekny stary kostel. Romanticka prochazka. EN: Very nice old church in Prague - Vinor. Romantic walk
Location: Hlavní město Praha, Czechia

CZ: Kostel je nejstarsi stavbou v obci a zaroven mistni nejvyznamejsi kulturni pamatkou. Puvodni kostel byl dreveny, ten ale vyhorel a nasledne jiz byl postaven kostel kamenny s kruhovym pudorysem tvaru rotundy. Je dolozeno, ze kostel byl obehnan zdi a vodnim prikopem, aby take chranil obcany pred najezdy loupezivych a nepratelskych kmenu. Tyto stavby jsou charakteristicke pro obdobi romanske. Casem kostel prestal vyhovovat zvysujicimu se poctu obyvatel, a proto v 1. polovine 13. stoleti byla po uprave puvodni stavby pristavena chramova lod s vezi. Do nynejsi barokni podoby byl kostel naposledy prestaven v letech 1727 -1728. Projektantem byl tvurce vinorskeho zámku F. M. Kanka, ktery puvodni kostel rozsiril o dve bocni lodi, zvetsil apsidu a k severni strane pristavel sakristii. Kolem kostela byval od pradavna hrbitov. Avsak roku 1805 byl zrusen, zachovala se jen puvodni kostnice. Posledni stavebni úprava kostela pochazi z r. 1888. Za druhe svetove valky byl poskozen zasahem bomby. V roce 1998-99 byl naposledy kostel opraven.

EN: The church is the oldest building in the village and at the same time the most important local cultural heritage. The original church was wooden , but it was burned. The new church was built of stone with a circular footprint - shaped rotunda. There is evidence that the church was surrounded by a wall and a moat that also protect citizens from marauding raids and hostile tribes. These buildings are characteristic of the Romanesque period. In the first half of the 13th century was built a tower. In the present Baroque style church was last rebuilt between 1727 -1728. The designer was FM Kanka.

Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship