Altán ve Smetanových sadech - Terezín, Czech Republic
Altán ve Smetanových sadech
Location: Ústecký kraj, Czechia

Záverem roku 2004 probehla rozsáhlá rekonstrukce altánu v terezínských Smetanových sadech. Tento altán byl ministerstvem kultury zarazen do Almanachu programu regenerace mestských památkových rezervací a zón, což jasne dokládá, že se jedná o duležitou historickou památku, která opravdu stojí za pozornost.
Pavilon byl pred obnovou ve velmi špatném stavu. Skorepina strešní kupole byla proražená a její oplechování znicené. V rámci programu regenerace zajistilo mesto nejprve opravu skorepiny a klempírské práce. Strecha byla vycištena a opatrena speciálním izolacním náterem, na který byl proveden bridlicový posyp. Tímto byl altán zachránen pred dalším chátráním. Dále bylo nutno obnovit elektroinstalaci a osvetlení. V neposlední rade pak bylo treba restaurovat balustrádu se všemi jejími umelecko-remeslnými detaily. Další neprehlédnutelnou soucástí rekonstrukce byla instalace oken.
Tento novoklasicistní objekt vnáší do strohého vojensko-historického prostredí mesta príjemný prvek lázenského charakteru. I bez konkrétního využití je tento pavilon témer výstavním exponátem a muže sloužit treba jen k odpocinku. Dále se nabízí, podobne jako v minulosti, napríklad možnost využití pri porádání ruzných komorních nebo promenádních koncertu a podobných akcí.

Krátce z historie altánu jako pomníku
Stavbu provedli architekti Ernst Richter a Erwin Hempel v letech 1914-1916. Altán byl puvodne urcen jako pomník rakouským granátníkum 42. pešího pluku. Proto byl osazen sousoším Henricha Rochlitze zobrazujícím pešáka a bubeníka.
Po pádu monarchie bylo sousoší odstraneno a nahrazeno bustou T.G. Masaryka.
V prubehu 2. svetové války byla i tato socha odstranena a altán byl i s prilehlým parkem uzavren. V tomto období nemecká posádka nainstalovala zpet sousoší granátníku a provedla zde vzpomínkový akt. Po skoncení války byly sochy opet odvezeny. V prubehu další historie byl altán témer nevyužívaný, s výjimkou využití jakožto hudebního pavilonu. V jeho tesné blízkosti se nacházela busta Klementa Gottwalda, která byla odstranena po roce 1989. Postupné chátrání trvalo až do roku 2004 kdy probehla jeho rozsáhlá rekonstrukce až do soucasné podoby.

Pavel Rych, Jirí Smutný - (visit link)

Neoclassical building brings into stark military-historical environment-friendly element of the spa town character. Even without a specific usage is almost the exhibition pavilion exhibit and may be used only to rest. It is also offered, as in the past, such as its use in organizing various chamber or promenade concerts and similar events. The construction was performed by the architect Ernst Richter and Erwin Hempel in 1914-1916. Gazebo was originally intended as a monument to the Austrian Grenadiers 42nd Infantry Regiment.
Seating Type: Built in Seating

Location: Smetanovy sady