Kostel svaté Kateriny Alexandrijské - Chrudim, Czech Republic
Kostel svaté Kateriny Alexandrijské v Chrudimi
Location: Pardubický kraj, Czechia

Kostel má podobu halového trojlodí na polygonálních pilírích zaklenutého krížovými klenbami bez prípor. Žebra jsou podložena vegetabilními konzolami. Lod je zakoncená u vstupního prucelí kruchtou zdobenou kamennými figurálními reliéfy. Široký presbytár má petiboké zakoncení a je zaklenut krížovou klenbou svedenou na prípory s figurálními hlavicemi, u levé steny se nachází pozdne gotické sanktuárium. V lodi i presbytári jsou dochována pozdne gotická kružbová okna. Kostel je zvencí opatren ctyrmi portály, které tvorí stylove rozhraní mezi pozdní gotickou a renesancí. Kostel byl pri pozdne gotické prestavbe opatren vysokými stanovými strechami, které byly zniceny pri požáru Katerinského predmestí v roce 1850. Dnes je zakryt valbovou strechou. Vež je ctyrhraná, poslední zvonové patro je vyneseno na kamenných krakorcích. Vež ukoncuje vysoká štíhlá helmice.

Zdroj: (visit link)

The Church of St. Catherine
This church was built in the 15th century and reconstructed in 1536 - 1561. On August 6, 1850 a catastrophic fire broke out nearby which, within two days, destroyed 278 buildings in the Catherine and Jánský District due to a combination of unfavourable circumstances. Repairs to the burned out church carried out between 1851 and 1857 unfortunately did not restore the beautiful pyramid roof.

Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1421

Age of Church building determined by?: Other reliable source