By using this site, you agree to its use of cookies as provided in our policy.

Markt - Poperinge - W-Vlaanderen - Belgium
Posted by: Groundspeak Premium Member lopac44
N 50° 51.343 E 002° 43.591
31U E 480750 N 5633816
Quick Description: Market square Poperinge
Location: West-Vlaanderen, Belgium
Date Posted: 8/24/2014 7:33:54 AM
Waymark Code: WMMAW3
Published By: Groundspeak Premium Member lumbricus
Views: 4

Long Description:
Nederlands
-----------
Pupurninga villa is de oudste schrijfwijze en dateert van omstreeks 850. Vondsten uit het neolithicum bewijzen dat de locatie toen al bewoond was. Tijdens de Romeinse tijd werd een zijweg van een heerweg aangelegd die Kassel verbond met Poperinge en Aardenburg.

Al in de vroege Middeleeuwen speelde de Sint-Bertinusabdij in Sint-Omaars een belangrijke rol in het kerkelijke en economische leven van de Poperingenaars. De abten van de abdij waren trouwens de leenheer van Poperinge en bleven dat tot aan de Franse Revolutie.

Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen schonk Poperinge op verzoek van de abt van Sint-Omaars in 1147 een eerste keure, gebaseerd op een verdwenen gegane keure van de streek Veurne, die nog eens door zijn opvolger Filips werd bevestigd.

De grote motor achter de bloeitijd voor Poperinge in de 13e eeuw was de lakenindustrie. De stad breidde uit en kreeg in 1290 toestemming van de bisschop van Terwaan om, naast de bestaande Sint-Bertinuskerk, (zie bezienswaardigheden) twee nieuwe kerken te bouwen. Er schakelden zoveel landbouwers over naar de nieuwe industrie dat landbouwers van elders werden gevraagd om de akkers te bewerken. Toen de lakenindustrie in de 16e eeuw begon te tanen vond men nieuwe inkomsten in de hopteelt.

In 1630 was de abt van de Sint-Bertinusabdij in Sint-Omaars nog steeds de leenheer van Poperinge. Hij bleef dat trouwens tot aan de Franse Revolutie en wellicht zelfs tot het begin van de Franse periode in België.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge, samen met Veurne, de enige Belgische stad die niet door de Duitsers werd bezet. De Lijssenthoek Military Cemetery is de tweede grootste Britse begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog (10.800 zerken). Ze lag vlak bij een groot veldhospitaal en dat verklaart waarom men hier ook graven aantreft van een Britse verpleegster, Chinezen, Amerikanen, Fransen en Duitsers.

English
--------
Poperinge (also spelled Poperinghe in the past) is a municipality located in the Belgian province of West Flanders, Flemish Region, and has a history going back to mediaeval times. The municipality comprises the town of Poperinge proper and surrounding villages. The area is famous for its hops and lace.
Poperinge is situated about 8 miles to the west of Ieper/Ypres. The region is famous for growing hops and furnishes 80% of Belgian production. The town is home to the national hop museum and is called the hop capital - hoppe stad in Dutch, a play on hoofd stad, the word for capital. A triennial hop festival and parade is held in the month of September. The local brew is known as Hommel (which means hops in the West Flanders dialect).

The carillon in the tower of the town's oldest church, Sint-Bertinuskerk, was noted as one of the most beautiful in Flanders in mediaeval times. It was destroyed during warfare in 1677 and restored in 1781.
Year photo was taken: 1928

Visit Instructions:

To log a visit to each spot you are required to take your own photo. Alternatively you can tell a story about your own experience at the location or any unique information about that location to count as a visit.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Trails.com Maps
Nearest Waymarks
Nearest Photos Then and Now
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Nearest Hotels
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.