Znak obce Kámen - Czech Republic
Znak obce Kámen na obecním úradu
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Symboly obce - Jan Tomášek - Znak a vlajka Kámena

Obec Kámen vznikla na prelomu 13. a 14. století jako podhradí hradu, který dal obci také své jméno podle mohutné skály tvorené prevážne z hadce (serpentinitu). První zmínka o Kámeni se váže k Nimírovi z Kamene k roku 1316. Ten byl se svým bratrem Zdíkem pohnán v roce 1318 k zemskému soudu pro škody, které zpusobil ve vsích Dobré Vode a Vežné. Takže žádný slavný zacátek. Pro nás je však duležitý fakt, že Nimíruv nástupce Bušek Tluksa prijal listem daným 4. brezna 1327 v Brne hrad Kámen od krále jako ušlechtilé manství. Rod Tluksu pak ješte nekolikrát držel hrad a panství Kámen v prubehu 14. a na pocátku 15. století. Vladycký rod Tluksu pocházel z Pelhrimovska (Tluksové z Božejova, Tluksové z Vokova) a mel ve znaku: na cerveném štíte dva stríbrné zkrížené mece se zlatými jílci. Proto v prvním, heraldicky pravém horním poli znaku obce, je umísten znak Tluksu. Od roku 1523 prichází na kamenské panství rod Malovcu z Malovic v osobe Petra z Malovic a drží Kámen až do pocátku 18. století. Nejvýznamnejší a nejslavnejší predstavitel rodu Malovcu Jan Kryštof Malovec z Malovic, pán na Kámene, který prikoupil i statky Zvestov a Liboun, nechal celý hrad prebudovat na rane barokní sídlo (jeho podoba se i pres nevhodné zásahy v podstate zachovala do soucasnosti) a v podhradí vybudoval kapli P. Marie Bolestné s rodovou hrobkou a obdaril ji bohatou nadací, z jejích výnosu mela být kaple udržována. Vladycký rod Malovcu, který mel nekolik vetví rozesetých od Vimperka až po Pacov a Kámen, má ve znaku zlatou prední polovici kone ve skoku na modrém štíte. Tento znak byl umísten v heraldicky levém horním poli znaku obce. Celý znak obce je pak rozdelen zúženým zlatým brevnem, což symbolizuje težbu zlata v okolí za Jindricha z Ciglheimu po roce 1356. Ve spodním poli znaku byla umístena heraldicky stylizovaná obytná vež hradu (starý palác) v hradbách, protože je nejpatrnejším symbolem hradu a vlastne celé obce.

A ješte, jak je to s barvami a jejich kombinacemi na znaku: klasická heraldika zná ctyri základní barvy (tinktury) – cervenou, modrou, cernou a zelenou. A zná dva základní kovy: zlato (oznaceno žlutou barvou) a stríbro (oznaceno bílou barvou). Kombinace barev ctí zásadu, že pole o jedné barve nesmí sousedit s polem stejné barvy. Ta samá zásada platí i pri používání kovu, navíc by se nemely takto kombinovat i kovy rozdílné, tzn. zlato a stríbro. Nejvhodnejší je tedy kombinace barev a kovu, kdy kov muže oddelovat dve pole ve stejné barve.

Když se zastupitelstvo obce Kámen rozhodlo svým usnesením požádat poslaneckou snemovnu Parlamentu CR o udelení znaku a vlajky obci, bylo treba návrhy predložit podvýboru pro heraldiku a vexilologii Parlamentu CR, který bud návrh doporucí k udelení, nebo doporucí jeho prepracování. V našem prípade podvýbor pro heraldiku a vexilologii náš návrh prijal (dopisem ze dne 20. 3. 2013) a doporucil predsedkyni poslanecké snemovny Parlamentu CR M. Nemcové, aby znak a vlajku v navržené podobe obci udelila.

Toto je oficiální závazný slovní popis (blason) znaku a vlajky obce Kámen: Znak: „Štít delen zúženým zlatým brevnem. V horním, cerveno-modre polceném poli vpravo zkrížené mece se zlatými jílci, vlevo pul zlatého kone s cerveným uzdením. V dolním modrém poli obdélná vež uprostred kvádrované hradby, obojí stríbrné. Vež má nahore tri prázdná okna vedle sebe a cervenou valbovou strechu se dvema zlatými makovicemi.“

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town