Veselská vež - Troubsko, Czech Republic
33U E 609518 N 5448182
Vež s pestrobarevnou kopulí v Troubsku-Veselce u Brna // Tower with a multicolored cupola in Troubsko-Veselka at Brno
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Stavba, takzvaná Veselská vež, má bohatou symboliku. Znázornuje vývoj moderní civilizace od šestnáctého století až do budoucnosti. Vež s pestrobarevnou kopulí vystavel devetašedesátiletý Bernard Zich, který si všechny návrhy vytvárel sám. Prý se jedná o vznikající futurologickou laborator.

Jak veží clovek stoupá po úzkém tocitém schodišti, prochází kolem barokního okna až k nepatrnému, tužkou nacrtnutému bodu s popiskou 2000. Další patro už spadá do budoucnosti. Mozaika na venkovní strane, na které se krome jiných podílel i známý umelec Libor Havlícek a jeho studentky, zase vyobrazuje ruzné národy a národní uskupení. Trpelivý pozorovatel zde uvidí parafrázi na Munchuv Výkrik, svérázné výjevy z Apokalypsy, hlavu Cínana, Indiána, erb s bílým konem... I když o své veži Zich dovede zapálene mluvit dlouho, neobvyklý architektonický objekt stále zustává zcásti opreden tajemstvím. "Nejduležitejší veci nereknu," usmívá se tajnustkársky vitální duchodce. "Nereknu, na pocest jaké duležité události je postavena a co symbolizuje její tvar," trvá na svém. Do budoucna totiž plánuje usporádat soutež, kdy lidé budou tyto otázky hádat.

EN:
The building, so called Veselka tower, is rich in symbolism. It shows the development of modern civilization from the sixteenth century to the future. Tower with a multicolored cupola was built by Bernard Zich, who designs all created by himself. It is said, that building will be some kind of emerging futuristic laboratory.

Zdroj a více informací: (visit link)
Building Address: