No. 2020, Malostranska mostecka vez - Praha, CZ
Malá Strana Bridge Tower
Location: Hlavní město Praha, Czechia

EN
Flanking the entrance to Charles Bridge on the Vltava’s left bank, the Malá Strana Bridge Towers form an important part of the Lesser Town’s landscape. The towers were built about 200 years apart, and they served quite different purposes. Today, both are accessible to the public, and their uppermost levels offer good views of Charles Bridge and Malá Strana.

The smaller of the two towers is a Romanesque structure dating to the 12th century, gaining its current Renaissance silhouette in 1591. It was part of the Judith Bridge, which predated Charles Bridge and was destroyed by floods in 1342, but the earliest reference to the tower was before that, in 1249. Known as the Judith Tower, it was used as a jail for two centuries, and the customs authority was based in the tower from 1591 to 1784. An important set of engravings from the mid-13th century has been preserved in the tower’s vaults, including depictions of persons, animals and weaponry, an eight-pointed star and several noble coats of arms.

The taller tower dates to 1464, and its High Gothic architecture draws upon Petr Parlér’s styling of the Old Town Bridge Tower, on the eastern side of the bridge. The second tower was constructed in tandem with Charles Bridge in 1357 but was not finished until a century later, during the reign of George of Podebrady. It was primarily used as a storehouse and, because of its spatial layout, was also used as a watchtower by the authorities.

Source and more information:

CZ
Mostecké veže jsou dve, menší románská a vyšší pozdne gotická.

Nižší Malostranská mostecká vež, zvaná Juditina
Je v jádru románská, pochází asi z pocátku 2. ctvrti 12. století. Je zrejme starší než byl Juditin most. Je stavena z opuky a byla soucástí levobrežního opevnení. Zbytky rustikované omítky, okenní šambrány, štíty a strecha jsou z doby renesancní úpravy z roku 1591. Na zacátku 15. století bylo ve veži zrízeno vezení pro nejtežší provinilce. Od konce 16. století do roku 1784 sloužila jako celní úrad. Potom vystrídala nekolik majitelu a od roku 1893 patrí mestu. Vež není verejnosti prístupná. Ve sklepení se zachoval unikátní soubor rytin pocházejících z poloviny 13. století, které zobrazují lidské postavy, zvírata a zbrane, osmicípou hvezdu a radu šlechtických erbu.

K veži je pristaven malý domek, zvaný celnice. V jeho prvním patre vedle vchodu do menší mostecké veže se nachází pozdne románský opukový reliéf, který zdobil východní prucelí veže a až do 16. století byl videt z mostu. Koncem 19. st. byl náhodne odkryt, poté další pulstoletí skryt pod bednením. V r. 1951 byl upraven pécí Umeleckoprumyslového muzea a v letech 1981-83 restaurován akad. socharem Jožkou Antkem. Reliéf, již v dobe svého objevení znacne poškozený, je chránen velkou predsunutou sklenenou tabulí. O puvodu a námetu díla se vedou spory. Na reliéfu jsou dve postavy témer v životní velikosti: vpravo panovník sedící na trune, vlevo klecící muž jakoby panovníkovi neco podával nebo od nej neco prijímal. Mezi nejprijatelnejší patrí názor, že jde o císare Fridricha Barbarosu a klecícího krále Vladislava v okamžiku, kdy císar predává Vladislavovi královskou korunu. Další názor nabízí napr. téma adorace Premysla Otakara II.
Vyšší Malostranská mostecká vež

byla postavena po roce 1464 na náklad Jirího z Podebrad na míste starší veže románské. Její podoba navazuje na koncepci Parlérovy Staromestské mostecké veže. Stavební materiál tvorí velké pískovcové kvádry. Na veži jsou pripravené výklenky, do nichž byly patrne plánovány i monumentální sochy, jejichž provedení však nebylo realizováno. Dukladne opravována byla v letech 1874-79 pod vedením arch. Josefa Mockera. Vež sloužívala jako hláska a skladište. Výška veže je 45 m bez makovic a špicek, ochoz je ve výšce 26 m. Je verejnosti prístupná.

Branou mezi obema vežemi se vchází na Malou Stranu. Brána má nadezdívku s cimburím, je opatrená znaky zemí Václava IV. (lev lucemburský, lev ceský a moravská orlice, pod nimi znak Starého Mesta na strane mostní, vratislavská orlice, ceský lev, dolnolužický znak, pod nimi erb malostranský do Mostecké ulice). Brána vznikla po roce 1411 na míste starší, nepochybne románské stavby.
Opening Times:

Rating: