Vreeden Hoff - Nieuwersluis (NL)
Large Majestic gate, as entrance of estate Vreeden Hoff
Location: Utrecht, Netherlands

Het grote hek van Vreeden Hoff is het meest befaamde en rijkst uitgevoerde voorbeeld uit de periode van de Lodewijk-stijlen dat ons land bezit. Het hek vertoont grote overeenkomst met het niet meer bestaande hek van de verdwenen buitenplaats Tulpenburg aan de Amstel, zoals dat staat afgebeeld op een door Stoopendaal vervaardigde gravure. Dit hek werd na 1717 in opdracht van David de Pinto opgericht, maar al vóór 1793 afgebroken. Het hek van Tulpenburg bestond nog toen omstreeks 1750 het hek van Vreeden Hoff werd vervaardigd. Beide hekken werden uitgevoerd met natuurstenen pijlers in een ‘flesachtige’ vorm, bekroond door gebeeldhouwde vaasachtige figuren. Ook de opbouw van de gesmede ijzeren hekwerken komt met elkaar overeen. De grote verschillen zijn gelegen in de ornamentiek, met name in de bekroningen. De hoge bekroning van het hek van Tulpenburg is uitgevoerd in symmetrische Lodewijk XIV-vormen. De bekroning van het hek van Vreeden Hoff, die is geplaatst op de gebogen lijnen van de bovenste liggers, is opgebouwd uit het zwierige en asymmetrische ornament uit de Lodewijk XV-periode. In het hek zijn twee doorgangen gemaakt. Rechts van de brede middendoorgang bevindt zich een veel smallere doorgang voor voetgangers. Aan de linkerzijde lijkt ook zo'n doorgang aanwezig, maar dit is een ‘schijndeur’, welke men evenals de middendoorgang en de rechterdoorgang heeft voorzien van een fraai gesmede slotplaat. Het goed onderhouden hek dat donkergroen is geschilderd, wordt gesteund door zes zware schoren met voluutvormen en staat op een gemetselde dam met waterdoorlaat. Op de natuurstenen afdekbanden is een leuning geplaatst met gietijzeren balusters.
Source and much more information in Dutch:

English abstract:
Unique gate in The Netherlands
A gate of approx. 5 meters high and 12 metees wide.
This huge wrought iron majectic gate is the entrance of the ancient estate called Vreedenhoff at Nieuwersluis in the province of Utrecht, The Netherlands.
The gate is in Lodewijck style with rough decoration.
On top the name 'Vreeden Hoff' in 'gold' is seen.