10 mill - Sorø, Denmark
32U E 661795 N 6146721
This is one of five remaining Marble Miil stone. in the start there was placed 50 in Denmark. but due to water and freezing temperature at winter time the Marble break apart, and was replaced with Granit stones.
Location: Denmark

Milepælene der siden slutningen af 1700 årene havde stået langs landets vigtigste veje. Som f.eks. strækningen København-Korsør. I sorø står der endnu en af de få bevarede ORIGNALE marmor milepæl. placeret lidt vest for Albertikrydset, på nordsiden af vejen.
Hel-milpælene er udført i norsk marmor og forsynet med Christian 7. monogram.
Desværre var den norske marmor ikke stærk nok til det danske klima, så det er kun få af de oprindelige marmorpæle der endnu eksisterer. De øvrige er i tidens løb udskiftet med keglestubformede granitpæle. Men de er altid genopsat med det oprindelige kongemonogram.
Der har været en stor »pæl« for hver hele mil (ca.7,5 km) og mindre sten i granit, for hver fjerdingvej (kvarte mil). De 3 kvartmilpæle mellem de 2 helmilpæle (10 og 11 mil) kan stadig ses langs den gamle hovedlandevejs nordside.
Grunden til at milepælene skulle erstattes, var, at det metriske system var blevet vedtaget i Danmark. Beslutningen om at følge det øvrige Europa i det metriske system. i 1875 tilsluttede Danmark sig Meterkonventionen, og en endelig lov kunne først vedtages efter Systemskiftet i 1901. Det skete ved lov den 4. maj 1907. Loven skulle dog først omsættes til daglig anvendelse; så vi skal frem til 1909 før loven får egentlig konsekvens

Milestenens historie Milestenen er udført i norsk marmor, som egentlig var importeret til brug ved bygningen af Frederikskirken – også kaldet Marmorkirken. Da dette byggeri trak i langdrag, besluttede man at bruge noget af marmoret til milesten på de første hovedlandeveje, der fra 1764 til slutningen af 1700-tallet blev udbygget som chausseer efter fransk forbillede, karakteriseret ved lange retlinede forløb følgende terrænet i store træk og med grøfter på begge sider. Helsingørvejen, i dag Kongevejen, blev bygget 1779-93, men milestenene sat op allerede i 1790. Der blev i alt opstillet godt 50 af disse marmormilesten langs ovennævnte veje udformet som slanke obelisker på en kvadratisk sokkel, og de udgør de smukkeste af alle de mange slags milesten, vi har i landet. Det viste sig desværre i løbet af få årtier, at den norske marmor i de fleste tilfælde ikke var vejrbestandig, så stenene flækkede på grund af frostskader og dele af stenene faldt af. Efterhånden som milestenene måtte udskiftes, blev de erstattet af keglestubformede granitsten på kvadratisk sokkel

ENG.

The milestones since the end of 1700 years had stood along the country's main roads. As example . the Copenhagen- Korsor . In sorø is still one of the few surviving ORIGNALE marble milestone. located just west of Alberti Crossed , on the north side of the road.
Every 1 miil - miilstone was made of Norwegian marble and fitted with Christian 7 monogram.
Unfortunately, the Norwegian marble was not strong enough for the Danish climate , so it's only a few of the original marble stone still exist. The others are due to Danish weather been replaced with truncated cone -shaped granite piles. But they are always revived with the original royal monogram.
There has been a great ' Stone ' for each full mil ( about 7,5 km ) and smaller stones of granite , for every quarter of a mil. The 3 quarter miil stone between the 2 Full miil stone (10 and 11 miil ) can still be seen along the old main road north side . The reason why the milestones needed to be replaced was that the metric system was adopted in Denmark . The decision to follow the rest of Europe in the metric system . In 1875 , Denmark acceded to the Metre Convention , and a final law could be adopted for system change in 1901. by Act May 4, 1907 . law should be first converted to the daily use ; so we have until 1909 before the law might make an impact

Milestenens history Mile stone is made ??of Norwegian marble , which actually was imported for use in the construction of Frederik's Church - also known as the Marble Church . As this construction dragged on , it was decided to use some of the marble to milestones on the first main road that from 1764 to the end of the 1700s, developed as chausseer the French model , characterized by long straight course following the terrain broadly and with trenches on both sides. Elsinore Way, today King's Road , was built 1779-93 , but the milestones set up already in the 1790th In total installed over 50 of these marble milestone along the above roads designed as slender obelisks on a square base , and they are the most beautiful of all the many kinds of milestones we have in the country. Unfortunately, it proved within a few decades , the Norwegian marble in most cases were not weatherproof, so the stones split due to freezing temperature damage and the stones fell off. As milestones had to be replaced , they were replaced by the truncated cone -shaped granite stone on the square base

Google Translate (and me)
Condition: Immaculate