Grenspaal Eigen jagt van Z.K.H. Prins Frederik (landmark)
31U E 594507 N 5775252
Landmark of former hunting area of His Royal Highness Prince Frederik of the Netherlands.(approx. 1863) at Van Ommerenlaan, Wassenaar.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

At this spot two of these poles are very close together (20 meters apart). If you are at the gate, looking at the estate, this ons is on the right.

De naam van Prins Frederik der Nederlanden duikt regelmatig op in de historie van De Horsten. Deze prins (1797-1881) was de jongere broer van Koning Willem II en bekleedde tijdens het koningschap van zijn broer de positie van veldmaarschalk. Hij kocht ook het landgoed De Paauw van de erfgenamen van Pieter Twent, tegelijk met Raaphorst, en liet het verbouwen tot een statige paleis dat het heden ten dage als raadshuis van de gemeente Wassenaar in gebruik is.
Aanvankelijk woonde hij er alleen 's zomers maar later permanent met zijn vrouw Louise, Prinses van Pruisen, zijn dochters en zoontje. Van de Duitse tuinarchitect C.E.A Von Petzold (1815-1891) is het ontwerp gekomen, dat de drie landgoederen tot één geheel maakte. (o.a. visueel verband tussen De Paauw en Raaphorst).

Prins Frederik was een verwoed jager en liet zijn jachtgebied 'afpalen'. De palen zijn nog volop te vinden in Wassenaar, maar natuurlijk ook in Voorschoten.
Bijna alle palen zijn voorzien van de tekst: "Eigen jagt van Z.K.H. Prins Frederik".
Prins Frederik liet in 1863 het jachthuis nabij de Papeweg / Rijksstraatweg bouwen, welke nu in gebruik is als theehuis. Jachttrofeeën sieren nog steeds de muren. Ook diverse jachtgilden, o.a. het Hubertus-jachtgilde, vonden hier destijds een onderkomen. Vanuit de overkapping kon men schieten op (bewegende) doelen op een "schietberg". Deze schietberg is nu door de begroeiing vrijwel onzichtbaar geworden.
Van deze grensmarkeerpalen zijn er nog ongeveer 20 aanwezig in het gebied van Voorschoten en Wassenaar.

Englisch abstract:
The name of Prince Frederick of the Netherlands emerges regularly in the history of the Horsten. This prince (1797-1881) was the younger brother of King William II.
Prince Frederick was an avid hunter and had his hunting ground marked by specific landmarks. These landmarks can still be found in Wassenaar, but also in Voorschoten.
Almost all landmarks are have the text: "Eigen jagt van Z.K.H. Prins Frederik”on IT.
In the area of Voorschoten and Wassenaar about 20 of these landmarks are still present (perhaps also not yet documented ones!)