U Trí králu - Kutná Hora, Czech Republic
Fasáda domu c.p. 603 na Havlíckove námestí v Kutné Hore
Location: Středočeský kraj, Czechia

CS:
Na ploše ctyricet metru ctverecních je umístena malba, jejíž puvod vyvolává otázky odborníku. Je skutecne dílem Mistra Mikoláše Alše? Dum c.p. 603, který je nyní v soukromém vlastnictví Kutnohorana MVDr. Lukáše Pánka a jeho rodiny, v minulosti neblaze proslul jako policejní vyšetrovna, pozdeji byl sídlem správy sociálního zabezpecení. Ani v historických pramenech nebylo zatím objeveno, kdy puvodní freska vznikla a kdy zanikla. Podle slov kutnohorského památkáre Aleše Pospíšila fasáda zrejme vznikla nekdy kolem roku 1903. Tato otázka se ješte stane predmetem samostatného výzkumu, stejne jako predpokládané autorství fresky Mikolášem Alšem. O tom je totiž presvedcen akademický malír a restaurátor Pavel Novák, který velkoplošný fasádový obraz obnovil. Nejprve musel vyrovnat potrebný úhel pohledu na dum, jak byl zachycen na cernobílé historické fotografii. Potom postupne prenášel jednotlivé cásti obrazu, figury, hledal smysl v každém drobném detailu a snažil se porozumet poselství svého dávného predchudce, který obraz vytvoril. Do prípravy projektu zapojil i svého syna Jonatana. Behem zimních mesícu pripravili šablony. Pomocí nich byla nakonec po nárocných prípravách behem pouhých dvou dnu za pomoci kolegu restaurátoru Petra Prokopce a Jany Jeráckové, které si prizval ke spolupráci a také studentu prevážne výtvarných škol, kterí meli na starosti pomocné práce, freska prenesena zpet na prucelí domu.

EN:
Painting on plaster is placed on 40 square meters. It is probably made by well known czech painter Mikuláš Aleš. There's still question if it was really him, when it was made and why it was destroyed. Current painting is renovated (more again repainted) by Pavel Novák. It shows us three czech kings of history. Depicted house is placed on Havlícek Square in centre of Kutná Hora near Italian court.

Zdroj/Source: (visit link)
City: Kutná Hora