41 - Barlo - NL - Fietsroutenetwerk Achterhoek
32U E 334967 N 5759517
Knooppunt no. 41 heeft als thema "Hamaland". Het is gelegen aan de parallelweg van de Hamelandroute op de kruising: Nijhofsweg/Vragenderweg/Hoeninkdijk/Bolwerkweg
Location: Gelderland, Netherlands

De hoofdweg langs deze parallelweg heet "Hamalandroute". Hamaland is een heel oude naam die volgens sommige bronnen teruggaat tot in de tijden van het Romeinse Rijk !

(Deze informatie is deels afkomstig van www.wikipedia.org/wiki/hamaland)

Hamaland was een graafschap van het Karolingische Rijk, later aangeduid als een gouw.
De naam verschijnt in de 9e eeuw voor het eerst in geschreven bronnen, en wordt ook wel in verband gebracht met de Germaanse stam der Chamaven, die voor het laatst tegen het einde van de 4e eeuw in laat-Romeinse bronnen voorkomt.

Het Graafschap Hamaland heeft op het hoogtepunt een aanzienlijke omvang gehad.

Het graafschap strekte zich uit over beide oevers van de IJssel, van iets benoorden Deventer naar het zuiden. Het gebied op de westelijke IJsseloever vormde een betrekkelijk smalle strook langs de rivier. De westgrens kruiste de Rijn ongeveer bij Velp, pakte het uiterste oosten van de Betuwe mee om daarna de Rijn te volgen tot iets bezuiden Emmerik. Vandaar liep de oostgrens van Hamaland parallel met die tussen het Sticht Utrecht en het Prinsbisdom Münster, zoals die sinds het einde van de 8e eeuw waren getrokken en tot in de 16e eeuw zouden blijven bestaan. Hamaland kreeg daardoor twee uitstulpingen naar het oosten, de ene tot voorbij Lochem en de andere tot en met Doetinchem. Tussen die twee uitstulpingen versmalde het en bereikte zijn kleinste breedte ter hoogte van Steenderen op de oostelijke en Eerbeek op de westelijke IJsseloever.

Aan de overkant van de kruising bevindt zich een horeca-gelegenheid met de illustere naam "De Domme Aanleg". In eerste instantie lijkt dit een bijzondere naam. Met name het woord "Domme". Volgens oude berichten zou dit woord aanduiden dat het café op een "ongelukkige" plek was gebouwd aan een oude zessprong. Het uitzicht voor het verkeer was slecht, een "domme" plek dus.

Op de foto's bij dit waymark staat ook een zeshoekig verkeersbord met als opschrift "Hamelandroute" in beeld. En hoewel het op deze plek natuurlijk gaat om de fietsroute, hier toch ook aandacht voor deze autoroute.

Al meer dan 40 jaar, onderhouden de Nederlandse automobielclub ANWB en de Algemene Duitse ADAC Westfalen Automotilclub gezamenlijk de grensoverschrijdende, Duits-Nederlandse toeristische route door het voormalige Hamaland.
Met steun in het kader van het EU-INTERREG III-A -programma, deelnemende partners aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens - zoals toeristenorganisaties Regio´s Achterhoek en Twente, het Münsterland e.V., de Kreis Borken, het Landesbetrieb Straßenbau NRW en de EUREGIO e.V. - is de Hamalandroute een goed voorbeeld van duurzame grensoverschrijdende samenwerking.
De Hamalandroute heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een themaroute, die niet onder doet voor andere bekende routes, zoals de Duitse Alpen-Oostzeeroute, de Duitse Wijnroute en de Duitse Sprookjesroute.
De 253 km lange autoroute doet recht aan de schilderachtige schoonheid van deze regio. De opvallende zeshoekige bordjes leiden de mobiele bezoekers over rustige hoofd- en landwegen. Grote informatiepanelen op diverse plaatsen langs de route informeren over de bezienswaardigheden. De route kan naar wens worden ingekort of in meerdere korte etappes worden opgedeeld.
Diverse toeristische attracties rechts en links van de Hamalandroute maken het mogelijk een uitstapje naar het groene achterland te maken en de route even te verlaten. Met de auto of afwisselend per fiets, te voet of misschien wel op inline-skates, in het fraaie parklandschap en de vele kleine stadjes en dorpen valt veel te ontdekken. Voor jong en oud, alleen, als familie of met vrienden wordt deze autoroute zo een onvergetelijke belevenis.
Zoals Johann Wolfgang von Goethe zei: " Waarom zo ver, kijk naar het goede dat zo dichtbij is..." Wensen wij u veel plezier en een ontspannen en afwisselende reis!
Node Number: 41

Reachable Nodes: