Aarhus Hovedbanegård/Central Station
Århus hovedbanegård er opført in 1929 - The Central Station of Aarhus was built in 1929
Location: Denmark

Aarhus Hovedbanegård er opført i 1927 og taget i brug i juli 1929 som den tredje stationsbygning i Aarhus. Stationen er med sine cirka 8,3 millioner rejsende om året (23.122 dagligt) i 2012 den største station i Danmark uden for Hovedstadsområdet, men den reelle gennemstrømning er en del større, da shoppingcentret Bruuns Galleri, der med 11 mio. gæster i 2010, er sammenbygget med Hovedbanegården; 10 mio. af disse gik igennem Hovedbanegården for at komme til Galleriet i 2009, hvilket giver en samlet gennemstrømning om året på cirka 17 mio. eller omkring 46.000 daglige besøgende.
Aarhus Hovedbanegård er en såkaldt sækbanegård. Fra banegården afgår fjerntog mod Aalborg / Frederikshavn og København H, regionaltog mod Struer, Odder, Grenaa, Herning / Skjern og Esbjerg. Endvidere afgår der internationale tog fra Aarhus H til Hamborg og Berlin. Desuden var der en international rute til Prag via Berlin, der indstilledes i december 2007

Den nuværende Aarhus Hovedbanegård er skabt af DSBs overarkitekt K.T. Seest. Banegården er opført som led i en fælles bebyggelsesplan for hele området Banegårdspladsen/Ryesgade/Park Allé/Sønder Allé.
I tilknytning til banegården ligger byens hovedposthus, og siden 2003 har man kunnet gå fra banegården direkte ind i shoppingcentret Bruuns Galleri.
Aarhus Kommune arbejder på at placere Aarhus Rutebilstation sammen med hovedbanegården ved at bygge på stolper over sporene til et stort trafikcenter. Rutebilstationen har i dag 5 mio. passagerer, så det samlede trafikcenter vil have omkring 21 mio. mennesker i gennemstrømning om året.
Stationen er en såkaldt højtracébanegård, hvor sporene er placeret 6–8 m under gadeplan. Perronerne ligger under flere bygninger og Bruuns Bro. En kommende udvidelse af Bruuns Galleri vil betyde, at banegårdens perroner kommer til at ligge under disse bygninger, da udvidelsen formentlig bliver bygget på stolper over banegraven på et areal, der er 300x100 meter. Perronerne bliver således en slags undergrundstation.

Kilde: Wikipedia.dk

English:
Aarhus Central Station (Danish: Aarhus Hovedbanegård, Aarhus H) is the main railway station in the Danish city of Aarhus. The station is located on the East Jutland railway, Aarhus Nærbane, Grenaabanen and Odderbanen. The train services are operated by DSB, Arriva and Deutsche Bahn.
Serving as the main connecting hub for rail traffic between Aarhus and rest of Denmark on inter-city rail and commuter rail, the station is used by an average of 6.3 million people per year, making it the busiest station outside the Copenhagen area. There are inter-city connections to Aalborg and København H, regional connections to the rest of Jutland and international trains to Hamburg and Berlin.

Aarhus Central Station was built in 1927 by the Danish State Rail Company's architect K.T. Seest as a part of a plan of the area around the station.

The station is connected to a shopping centre with 93 stores and future planning of expansion over the railway yard. The station itself has a few stores and large convenience store. There is a big ticket kiosk and the city's central post office is located at the station. In March 2010, McDonald's opened a restaurant in the main hall of the station.
The railway terminal has a flow of 13 million people per year.
Train services

Aarhus Central Station serves the whole of Denmark with inter-city rail and Jutland with regional rail. There are regional connections to Herning/Skjern, Struer, Odder and Grenå.
Since December 2012 the Aarhus Nærbane combined the services from Odder and Grenå into one suburban railway, which will be electrified by 2016.

Source:wikipedia.org