Krematorium – Pamatnik obetem II. svetove valky, Most, Czech republic
33U E 402697 N 5595402
CZ: Krematorium – Památník obetem II. svetové války, Most EN: Crematorium - World War II Memorials, Most, Czech Republic
Location: Ústecký kraj, Czechia

CZ: Na pocátku dvacátých let dvacátého století, presneji receno v letech 1923–24, byla v mírném svahu Cepirožské výšiny ve volné krajine vystavena budova krematoria, jež i dnes patrí k architektonickým skvostum. Postavena byla behem jednoho roku mosteckým stavitelem Antonem Switilem (v Moste pusobil jako vedoucí mestského stavebního úradu) podle plánu vídenského architekta Augusta Kirsteina, konecnou dostavbu vcetne úpravy okolních urnových háju vedl stavitel Adolf Pickenhan, jenž se zabýval detaily krematoria a jeho okolí až do konce 2. svetové války. Pracoval na úpravách jednotlivých náhrobku, pripravoval urnová pole i rozptylové loucky.
Predlohou stavby byl klasicistní chrám, inspirací pro pudorysnou dispozici možná brémské krematorium architekta H. W. Behrense. Stred objektu tvorí ctvercová obradní sín s podkovovitou apsidou (výklenkem pro oltár) a s priléhajícími bocními místnostmi. Sín je zastrešena mohutnou kopulí. Budova je trípodlažní, má prízemí a první a druhý suterén. Výrazne predsunutý vstup, tvorený ctyrmi kanelovanými sloupy nesoucími tympanon s latinským nápisem PAX, mír, navozuje predstavu antického chrámu. Na nárožích stavbu zdobí žlábkované pylony-komíny, zakoncené válcovými telesy s reliéfní výzdobou: smutecní pruvod nahých postav spojených v jeden retez je symbolem rovnosti a jednoty ve smrti. Protože je budova postavena ve svahu, vede k ní príjezdová rampa. Pod rampou byla vybudována vodní nádrž s fontánou. Stenu rampy ozvláštnuje opet reliéfní výjev – k sedícímu hermafroditovi (predstavujícímu dokonalost) se obracejí ženské a mužské postavy – který má symbolizovat „vecnost, k níž se z obou stran ubírají osoby obého pohlaví a ruzného veku“. Zvláštností zdejší obradní síne bylo to, že zde rakev nemizela smerem dozadu, ale dolu.
Provoz krematoria byl zahájen v únoru roku 1924. Protože bylo tehdy pomerne daleko, vedla sem z mesta trasa elektrické dráhy, od roku 1930 zde mela zastávku i autobusová linka Most–Havran.
V roce 1987 bylo krematorium zapsáno na seznam nemovitých kulturních památek. Ministerstvo kultury v roce 1995 schválilo projekt jeho rekonstrukce na mezinárodní památník obetem 2. svetové války. Vnejší stavební úpravy trvaly dva roky, další rok pak rekonstrukce interiéru. Památník je vybudován ve smyslu Ženevských konvencí k pietnímu uctení obetí ze 14 evropských zemí. V této budove byli vezni z pracovních a koncetracních táboru vetšinou spalováni.
Ojedinelá funerální architektura tak nyní slouží novému úcelu. V památníku byla umístena expozice dokumentující válecné události let 1938–45 na Mostecku. Pripomíná tisíce obetí války a lidí, kterí prošli zdejšími pracovními a zajateckými tábory.
EN: Memorial to the Victims II. World War Most exposure is approaching fates in Most and surroundings in the period 1938-1945, whether its people or alien prisoners of war and forced laborers. Memorial manages the Regional Museum in Most and is located in the former crematorium built in 1923-1924. The building is from 1987 cultural monument.
The Ministry of Culture in 1995 approved the project of reconstruction of the international memorial to the victims of the second World War II. Exterior construction work lasted two years, then next year interior renovation. The memorial is built within the meaning of the Geneva Conventions to reverent tribute to the victims of 14 European countries. In this building, the inmates of labor and concentration camps usually cremated.
Funeral unique architecture and now serves a new purpose. The memorial was an exhibition documenting the events of the war years 1938-1945 the Most. It reminds thousands of war victims and people who have passed by local labor and camps.
Date of Dedication: 01/01/1998

Property Permission: Public