Kosciól Zbawiciela w Tarnowskich Górach - Tarnowskie Góry, Poland
Kosciól Zbawiciela w Tarnowskich Górach
Location: Śląskie, Poland

Kosciól ewangelicko-augsburski (Rynek 12)
Wybudowany przez gmine ewangelicka w 1780 r. dzieki wsparciu finansowemu Hencklów, Laryszów, Grustów, Bohmów oraz Schulzów. Budowniczymi swiatyni byli architekt Krzysztof Worbs ze Strzelec oraz ciesla Jan Karol Henning z Opola. Kosciól posiadal wieze, na której w 1787 r. umieszczono zegar wykonany przez Franciszka Schmachela, zegarmistrza z Brynicy. W 1900 r. przebudowano go w stylu neoromanskim. Wewnatrz znajduja sie charakterystyczne dla swiatyn protestanckich empory.

Lutheran Church (Rynek 12)
Built by the Evangelical community in 1780 with the financial support of families of Hencklów, Laryszów, Grustów, Bohmów and Schulzów. The temple was projected by the architect Krzysztof Worbs ze Strzelec and Jan Karol Henning z Opola. The church has a tower where was in 1787 placed clock made by Francis Schmachela, a watchmaker from Brynica. In 1900, it was rebuilt in neo-Romanesque style.

Active Church: Yes

School on property: No