Sielecki Castle - Sosnowiec, Poland
Sielecki Castle // Zamek Sielecki
Location: Śląskie, Poland

Sielecki Castle is a castle in the city of Sosnowiec in southern Poland. It was built in the 17th century.

Source: (visit link)

Zamek Sielecki – zamek w Sosnowcu-Sielcu. Zamek Sielecki polozony na lewym brzegu Czarnej Przemszy to najstarszy obiekt w Sosnowcu. Swoja historia siega sredniowiecza. Uzytkowany nieprzerwanie przez stulecia z czasem zatracil swój obronny charakter. Obecnie jest to trójskrzydlowa budowla z dziedzincem. W przeszlosci byl nie tylko siedziba szlachetnie urodzonych, ale i Gwarectwa hr. Renard, Muzeum Górnictwa oraz Muzeum Szkla Wspólczesnego. Obecnie w zamku ma siedzibe Sosnowieckie Centrum Sztuki – Zamek Sielecki. Ta samorzadowa instytucja wspóltworzy kulturalne zycie miasta organizujac wystawy, koncerty i róznorodne spotkania kulturotwórcze.

Historia zamku siega w daleka przeszlosc. Jeszcze niedawno uwazano, ze powstal w 1620 r., ale dzieki badaniom archeologicznym i kwerendom w archiwach okazalo sie, ze jego poczatki siegaja sredniowiecza.

Accessibility: Full access

Condition: Intact