Galerie Szyb Wilson - Katowice, Poland
Galerie Szyb Wilson // Szyb Wilson Gallery
Location: Śląskie, Poland

Szyb Wilson Gallery is located in Katowice-Janow on adress Oswobodzenia 1. It is the contemporary art gallery opened in 2001 in the revitalized building of "Szyb Wilson" mine, which was built in 1826.

PL:
Galeria Szyb Wilson w Katowicach-Janowie, ul. Oswobodzenia 1, to galeria sztuki wspólczesnej otwarta w 2001 roku w zrewitalizowanym budynku cechowni i lazni szybów Wilson kopalni "Wieczorek", którego historia siega 1826 roku.

Twórcami galerii sa Monika Paca i Johann Bros. Galeria powstala w jednej z najbardziej zdegradowanych materialnie i spolecznie dzielnic Slaska. Glównym celem galerii obok rewitalizacji spolecznej dzielnicy jest promocja mlodych, zaangazowanych twórców oraz prezentacja polskiej i swiatowej sztuki wspólczesnej. W galerii oprócz wystaw sztuki, festiwali odbywaja sie koncerty, spektakle teatralne, warsztaty artystyczne i konferencje. Jest miejscem spotkan i poszerzania dyskursu publicznego.

Galeria Szyb Wilson jest najwieksza polska prywatna galeria sztuki, jej powierzchnia wystawiennicza liczy blisko 2500 m².

Type of art sold: Mix of contemporary art

Type of gallery: Profit