Kriz "Na skalach", Cakovicky, Czech republic
33U E 466995 N 5565173
En: Christian Crosses "Na skalách", village Cakovicky, Central Bohemia, Czech republic Cz: Kríž Na skalách, obec Cakovicky, okres Praha východ
Location: Středočeský kraj, Czechia

En: The cross stood on this place already in 1877. In 1936 it was recovered by an outstanding Czech visual artist Jindrich Schmidt (1897-1984), who became famous as an excellent graphic artist and engraver. The cross was almost destroyed until 2008, when the original was stored and in its place was built an exact replica.
Cz: Replika dubového kríže u vsi Cakovicky v okrese Praha východ byla slavnostne odhalena 21.6.2008. Puvodní kríž stál na míste prokazatelne již v roce 1877, ale presný rok vztycení není znám. Na jeho zachování má velkou zásluhu význacný ceský výtvarný umelec Jindrich Schmidt (1897 – 1984), který se proslavil jako vynikající grafik a rytec, zvlášte ve známkové tvorbe a ve tvorbe bankovek. Hlavne jeho zásluhou byl kríž na míste v roce 1936 obnoven a preckal tak až do roku 2008, kdy byla Obcanským sdružením za oživení Cakovicek vztycena replika, v té dobe již témer zniceného kríže a puvodní kríž uskladnen. Více se mužete dozvedet na stránkách (visit link) a nebo v listingu cache GC1M3V3, odkud jsem i já cerpal informace a jejíž autorum tímto dekuji.
Kríž z dubového dreva má výšku 5,25m a zdobí ho korpus Krista - malba na plechu, která byla po mnoha letech znovunalezena v roce 2007 a zrestaurována akad. malírem J. Kuldou.
Type of cross: Patriarchal cross

Material used: Wood

Characteristics of this cross:
Cross with oak wood, 5.25 m high, painted on the sheet.

Describe the location:
A place called "Na skalách", near the village Čakovičky. From the cross is the view of the surroundings. Guests can relax on the benches.

Year of manufacture: 06/21/2008