De watertoren - De Meije (NL)
Pencil look a like Water tower at De Meije, The Netherlands
Location: Zuid-Holland, Netherlands

De watertoren in De Meije is ontworpen door architecten C.B Posthumus Meyjes en J.J. van der Linden en is gebouwd in 1931–1932 door aannemersbedrijf Bollen uit Hilversum in opdracht van de pasopgerichte waterleidingmaatschappij De Elf Gemeenten naar ontwerp van ingenieursbureau Dwars, Hederik en Verhey. Als een van de eerste torens werd deze watertoren gebouwd met het systeem van glijbekisting: telkens nadat het beton droog was geworden, werd de bekisting een stukje hoger getakeld. Dat is nog te zien aan de gelijkmatige horizontale ringen om de toren.

De toren is algemeen bekend onder de naam Pietje Potlood of Het Zoutvat. Hij is in bezit van drinkwaterbedrijf Oasen en heeft sinds 2001 de status van rijksmonument. De toren is 57,65 meter hoog. Het waterreservoir boven in de toren heeft een inhoud van 450 m3. De kleine raampjes in de strakke gevel en een opvallende daklijst zorgen voor detaillering in het overigens typische voorbeeld van Nieuwe Zakelijkheidbouw.

In 1977 is de toren gerestaureerd, en werd wit geschilderd in plaats van grijs. Naar verluidt werd er duizend liter reparatiemortel en tweehonderd liter witte betonverf voor gebruikt.

English abstract
The water tower in the Meije was designed by the architects CB Posthumus Meyjes and JJ van der Linden and was built in 1931-1932.
by contractor Bulbs from Hilversum on behalf of the newly founded The Eleven Municipalities water company to design engineering Cross, Hederik and Verhey. As one of the first towers, this water tower built with the system of sliding formwork: every time the concrete was dry, the formwork was lifted a little higher. This can stille be seen from the uniform horizontal rings around the tower.

The water tower is commonly known under the name of Pencil Pete. Is has the status of national monument since 2001. The tower is 57.65 meters high. The water tank at the top of the tower has a capacity of 450 m3

In 1977 the tower was restored, and was painted white instead of gray.