Cerná vež - Státní hrad a zámek Jindrichuv Hradec
33U E 500061 N 5443252
Zámek, puvodne gotický hrad v Jindrichove Hradci byl založen ve 13. století na soutoku Nežárky a Hamerského potoka, na míste starší vodní tvrze.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Dominantou Jindrichova Hradce je komplex hradu a zámku stojící na skalnatém ostrohu mezi rekou Nežárkou a Hamerským potokem. Pres náhon vstoupíte branou na I. nádvorí. Predel mezi II. a III. nádvorím tvorí Jáchymovo stavení, Gotický palác a Cerná vež. Na III. nádvorí jsou krásné velké a malé arkády, kamenná kašna s bohate zdobenou kovanou mríží, Adamovo stavení, Španelské krídlo a vstup do Cerné veže. Z III. nádvorí se dostanete do zahrady, kterou uzavírá Rondel.

Milovnící výhledu mohou navštívit Cernou vež. Cerná vež (hladomorna) ze 13. stol. je zprístupnena verejnosti. Její výška je více jak 32 m a steny dosahují tlouštky až 3,5 m. Na ochoz vede 149 schodu.

Webkamera se pohybuje ve stejném rytmu. Stací se postavit na úvodní souradnice a vyckat.

Další informace: Oficiální stránky Státního hradu a zámku Jindrichuv Hradec