No. 832, Maria Loreto - Stary Hroznatov, CZ
Maria Loreto Starý Hroznatov
Location: Karlovarský kraj, Czechia

EN
The magnificent Loreto with the pilgrimage Church of the Holy Ghost stands on a hill above the village of Starý Hroznatov (original name: Kiensberg, German: Altkinsberg) approximately 5 kilometres from Cheb. Built in 1664, it belongs among the most visited pilgrimage sites in Bohemia and Germany. During the Communist Regime devastation fell upon the Loreto complex. The dilapidated complex was reconstructed with financial aid of the inhabitants of Waldsassen, Germany after 1992.

Source and more information: (visit link)

CZ
Na kopci nad Starým Hroznatovem asi 5 km od Chebu stojí pozoruhodný areál Lorety s poutním kostelem Sv. Ducha. Je to jedno z nejnavštevovanejších poutních míst v Cechách i v Nemecku, jehož výstavba zacala r. 1664. Za komunistického režimu byl areál zdevastován, po r. 1992 byl z financních prostredku obyvatel nemeckého Waldsassenu rekonstruován. Roku 1990 byla vypracována dokumentace, která poukazuje na umeleckohistorickou hodnotu Maria Loreto. Byly spocítány náklady na sanaci a na zbourání. Bylo zjišteno, že ani na jedno rešení není dostatek financních prostredku. V roce 1992 byl hroznatovským rodákem Antonínem Hartem žijícím ve Waldsassenu založen Spolek pro zachování a podporu poutního kostela Maria Loreto. Zakládací schuze se konala 11. února 1992. Postupne se pridalo mesto Cheb a krajský Památkový ústav. Již o dva roky pozdeji probehly slavnosti postavení nové zvonice a vysvecení znovuobnovené kaple milosrdenství. Od dalšího roku probíhaly mesícní bohoslužby v kapli milosrdenství a o rok pozdeji také v kostele sv. Ducha. V dalších letech probíhala postupná obnova oprav a znovuvysvecení nekterých krížových zastavení a roku 2000 byl znovu vytvoren a oplocen hrbitov s meditacním parkem.

CZ

Rating: