Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Dubné (CZ) / The church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary, Dubné (CZ)
33U E 453181 N 5425090
[CZ]: Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Dubném. [EN]: The church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary in Dubné.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

[CZ]: Chrám Nanebevzetí Panny Marie je rane gotický, pripomínán již roku 1390 (presbytár). Portál na severní strane lodi je z let 1340-50. V r. 1525 byl kostel upraven jako dvoulodní se sítovou klenbou nesenou tremi pilíri. Teprve v r. 1575 byla postavena vež. Kostel byl dále stavebne upravován v r. 1730 – rozšírena okna, pristavena predsín pred západním prucelím a sakristie. V r. 1784 byl okolo kostela zrízen hrbitov, na nemž se pohrbívalo až do r. [doplnit]. Hrbitovní zed se zachovala a dnes je chránena jako kulturní památka.
V r. 1897 musela být pro špatný stav zbourána vež, aby r. 1901 byla postavena nová.
Zajímavostí kostela jsou renesancní náhrobní kameny z 16. a zac. 17. stol z bývalé krypty. Do ní byly pohrbíváni clenové místních rytírských rodu, jejichž jména jsou ješte dnes, i pres mechanické opotrebení kamenu, citelná.
Dubné bývalo poutním místem – napr. v r. 1759 sem o poutní slavnosti (15. srpna) putovala procesí z Pištína, Cakova, Brloha, Kremže, Zlaté Koruny, Boršova a Strýcic. ež kostela v Dubném mela ctyri zvony, z nichž nejstarší byl odlit r. 1518 v Praze. Váží cca 800 kg a díky svým rozmerum se dochoval do dnešní doby. Tri menší zvony byly zabaveny v r. 1916. K slavnostnímu svecení nových dvou zvonu došlo v r. 1935, zanedlouho, r. 1942, je ovšem potkal stejný osud, jako tri predchozí. Od cervna 1996 se vež pyšní opet ctyrmi zvony, když tri nové byly porízeny verejnou sbírkou nákladem 850.000 Kc.
[EN]: The church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary was first mentioned in 1390. It was rebuilded in 1525 and the tower was built in 1575, but it was tore down in 1897, due to its bad condition. The new tower was built in 1901.
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship