SVATÝ PRAMEN 243 m.n.m., Ostrava - Czech Republic
Turistický rozcestník SVATÝ PRAMEN 243 m.n.m. v Belském lese, Ostrava
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

Turistický rozcestník SVATÝ PRAMEN 243 m.n.m. se nachází v Belském lese v OStrave u kaplicky Matky Boží, P.Marie. Rozcestník leží na Malém Starobelském okruhu (modrá znacka).

Více info o kaplicce:
Tesne pred první svetovou válkou v roce 1913 byl pacientem ozdravovny jistý mistr Jan Vycpálek, který jen o vlásek pri nehode v závode neprišel o život. Jak uvádejí záznamy, pri procházce lesem prišel na myšlenku udelat v brehu lesa ozdravovny malou kaplicku se soškou P. Marie Lurdské. Byl to hluboce verící clovek. Se svou rodinou a nekterými pacienty stejne smýšlejícími sesbírali po lese kameny a podarilo se jim vystavet primitivní kaplicku v míste se studánkou.
V roce 1914 sloužila ozdravovna jako lazaret a o rok pozdeji, po odchodu ranených vojáku a dustojníku, sloužila výhradne nemocným ošetrovatelkám Cerveného kríže. Po první svetové válce Vítkovické železárny okolí ozdravovny velmi zkrášlily. Zrídily prístupové chodníky a cesty. Údolí lesa u kaplicky preklenuly nádherným dreveným mostem.
V roce 1928 prišel jednou na návštevu do starobelské ozdravovny reditel vítkovické nemocnice MUDr. Presburger, kterého poprosila jedna z rádových sester, aby dal primitivní kaplicku prebudovat. Reditel její prosbe vyhovel a požádal ji, aby porídila alespon nejaký návrh a aby se zacalo stavet. Kaplicka byla postavena z vysokopecních kamenu (strusky) do dnešní podoby. Bylo to 1.kvetna 1929, když ze starobelského kostela za doprovodu místní dechové kapely a obrovského poc‹tu verících se poprvé putovalo ke kaplicce v lese. Tam se konala první Májová pobožnost.
Zdroj: (visit link)

Historic significance: