Fussingø Slot
Ruinerne af Gl. Fussingø Slot, Skeel-slægtens gamle herreborg. --- The ruins of what was once the family seat of the Skeel family.
Location: Denmark

Steen Blicher fortæller i bogen "Eneboeren paa Bolbjerg," at han huskede Skeelernes "gamle ærværdige Ridderborg med sine tvende spidse Gavle eller Taarne". Det var Gl. Fussingø, som Skeel'erne i forlængelse af Grevefejden havde opført godt beskyttet på den fugtige holm i Fussing Sø.

Bygningstypen kaldes for en herreborg. Det har været et fritstående hus, hvor den ene langside og begge gavle har været beskyttet af hjørnetårne, mens den anden langside kunne forsvares fra et firkantet tårn i midten. Yderligere har voldgrave afskåret borgholmen fra det faste land.

Borghuset har haft en sokkel af granitkvadre, som sikkert oprindeligt stammer fra en nedbrudt romansk kirke. I begge facader er fundet rester af kanaler fra latriner.

Fundet af rester fra blyindfattede ruder, skår af østindisk og kinesisk porcelæn, fragmenter af hollandske 1700-tals fliser og glasskår af fornemme drikkeglas løfter sløret lidt for det oprindelige inventar på herresædet. Mest bemærkelsesværdig er uden tvivl fundet af en mekanisk finger.

Slottet blev opført i 1555 og blev nedrevet ca. 1794-95. Omkring 1900 lod grevinde Emma Scheel-Plessen de søndre dele af Gl. Fussingø's hovedbygning udgrave. De fremgravede murpartier blev restaureret og stod som en del af havelandskabet. I 2008 igangsatte Nationalmuseet en restaurering af murværket. Her blev de originale fundamenter i granitsten omsat, og størstedelen af murværket i det ottekantede tårn blev udskiftet med nye munkesten. Senest har Kulturarvsstyrelsen i 2009 gennemført et bevarende formidlingsprojekt, hvor de ikke restaurerede murpartier er blevet markeret med en græstørvsmur, som samtidig beskytter de originale murværker, der er bevaret lige under markoverfladen.

The ruins of what was once the family castle of the Skeel family. This building type is called a gentleman castle. The main house was originally a four-storey structure in which one long side and both garble walls were protected by towers at the corners, and the other long side could be defended from a square-shaped tower in the middle.

The discovery of the remains from stained glass windows, shards of East Indian and Chinese porcelain, fragments of Dutch 1700s tiles and broken glass of classy jug unveils some of the original furniture in the castle. Most notable is undoubtedly the finding of a mechanical finger.

The castle was built in 1555 and was demolished approximately 1794-95. Around 1900, Countess Emma Scheel-Plessen ordered part of this brick structure uncovered and included as part of the park. In 2008, the National Museum of Denmark began restoration work on part of the remaining walls. In 2009, The Heritage Agency of Denmark carried out an information and preservation project in which the unrestored walls were marked and protected by turf embankments.

Type: Remnant

Fee: none