Zomerkapel "Onze lieve Vrouwe" - Oostduinkerke - Belgium
Chapel near the coastline of Belgium
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Nederlands
Historiek van de Mariakapel

In tegenstelling tot wat het regionalistische ontwerp doet vermoeden, werd deze kapel niet gebouwd door of voor de vissersbevolking. De kapel, die eigenlijk de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkapel heet en in 1927 in gebruik werd genomen, kwam er op vraag van de steeds talrijker wordende zomergasten. Zij hadden geen zin meer om zich naar Oostduinkerke-dorp te verplaatsen om aan de eredienst te kunnen deelnemen. Vandaar dat de inwoners van Oostduinkerke al snel spraken over de ‘Zomerkapel’.

De kapel is opgetrokken uit witgekalkte baksteen, met een zadeldak met rode pannen. Aanvankelijk was het dakgebinte zichtbaar. In het begin van de jaren 1990 voorzag men de gebedsruimte van een zoldering. In 2002 kreeg de kapel een vernieuwde toegangstrap met lift naar de plannen van de architect Frans Borgonie.

Al deze aanpassingswerken resulteerden in een maximale toegankelijkheid en in een permanent gebruik doorheen het jaar. In tegenstelling tot de Sint-Niklaaskerk - gebedshuis van dezelfde parochie - die slechts beperkt open is buiten de diensten tijdens de week en op namiddagen in vakantieperioden, is de Mariakapel heel het jaar elke dag open. Deze thuis voor wie van de parochie en ver daarbuiten tot gebed en meditatie wil komen, valt door zijn sfeer en kleinschaligheid erg in de smaak voor huwelijken en dopen op de parochie.

English
Contrary to the regionalist design suggests, this chapel was not built by or for the fishing population. The chapel, which is actually the Our Lady of the Dunes-called Chapel andwas build in 1927 ,came at the request of the increasing number of summer visitors. They did not want to go no more to Oostduinkerke village for the worship
participate. Hence the inhabitants of Oostduinkerke soon talked about the 'summerchapel"