95 - Hooge Mierde - NL - Fietsroutenetwerk Regio Eindhoven - De Kempen
Op de kruising van de Poppelsedijk met de Prins Hendriklaan.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Knooppunt 95 van het Fietsroutenetwerk Regio Eindhoven - De Kempen bevindt zich in Hooge Mierde, midden in Landgoed de Utrecht op de kruising van de Poppelsedijk met de Prins Hendriklaan.

Over Landgoed De Utrecht:
Landgoed de Utrecht is een 2700 hectare groot landgoed ten zuiden van het dorpje Esbeek in de gemeenten Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden.

Het landgoed dankt haar naam aan de levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht, die later onderdeel werd van AMEV, dat inmiddels is opgegaan in het Belgisch-Nederlands bank- en verzekeringsconcern Fortis. Het bedrijf ontgon vanaf 1898 de uitgestrekte heidevelden op grote schaal. Op 25 mei 1899 werd een begin gemaakt met het ontginnen van de eerste 700 ha. De werken werden uitgevoerd door de Heidemij. Uiteindelijk werd de heide omgezet in 1800 hectare bos en 600 hectare landbouwgrond, terwijl daarnaast nog 400 hectare natuurterrein bleef voortbestaan.

Omstreeks 1920 kreeg de verzekeringsmaatschappij ook oog voor de natuurwaarden van het terrein, waardoor een deel van het terrein onontgonnen bleef.

Het bos bestaat voornamelijk uit grove den en Europese lork en leverde stuthout aan de Zuid-Limburgse steenkoolmijnen.

Tot de belangrijke natuurterreinen op het landgoed behoort het dal van de Reusel, die hier meandert. Dit gebied wordt De Hertgang genoemd. Hier ligt ook de buurtschap Dun, alwaar zich de uitspanning De Bockenreijder bevindt. Aansluitend ligt het landgoed Wellenseind, waardoorheen een zijriviertje van de Reusel loopt, De Raamloop geheten. Het Wellenseind werd in de jaren '20 van de 20e eeuw deels ontgonnen door de Goirlese textielfabrikant Van Puijenbroek.

Voorts is de Mispeleindse Heide een belangrijk natuurgebied. Hierin liggen grote vennen als De Flaes, de Kleine Flaes en het Groot Goor. Ze worden omringd door vochtig heidegebied. Hier groeien klokjesgentiaan, beenbreek, moeraswolfsklauw en witte snavelbies.

In het noordwesten van het gebied stroomt de Hoogeindse Beek en ligt nog een ven, de Broekeling.

Het landgoed telt meer dan 130 soorten broedvogels.

Hoewel Fortis nog steeds eigenaar is van het landgoed is, met uitzondering van een aantal kwetsbare natuurterreinen, het landgoed opengesteld voor publiek. Aan de zuidkant grenst Landgoed De Utrecht aan buurtschap 't Wellenseind, alwaar landgoed 't Wellenseind zijn naam aan ontleent. Dit is een oud burengehucht wat in oude tijden gelegen was bij een kruising van doorgaande wegen tussen Hilvarenbeek en Reusel. Het is hier waar een aloude herberg genaamd De Buitenman zich bevindt.

De in 1905 gebouwde brandtoren met houtvesterswoning (door Jan Frederik Staal en Alexander Kropholler) is zeer bijzonder. Met name Staal verwerkte Jugendstil elementen in het gebouw. De 32 meter hoge toren werd door de bezetter in 1944 gebruikt als steunpunt voor de zich terugtrekkende troepen. Ze werd toen verdedigd met zwaar geschut. Tijdens de inname door de Engelsen bleef de toren onbeschadigd. Later raakte ze echter in verval en in 1991 werd de toren in opdracht van de AMEV gerestaureerd. De toren is rijksmonument.

Bij de brandtoren bevindt zich het Arnoldspark, een arboretum met waterpartij, dat in 1941 werd aangelegd.

Behalve de brandtoren werd in 1924 op het terrein ook nog een monumentaal vakantieoord gebouwd, Rustoord geheten. Dit was bestemd voor het personeel van de verzekeringsmaatschappij en is tegenwoordig een hotel-restaurant.
Node Number: 95

Reachable Nodes: