Generál Karel Kutlvašr - Praha, Czech Republic
CS: Busta generála Kutlvašra na pametní desce na námestí Generála Kutlvašra.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

CS:
Busta generála Kutlvašra s pametní deskou na bocní zdi Nuselské radnice. Autorem busty je sochar František Bartoš. Jedná se o bronzovou bustu v životní velikosti (generál oblecen do vojenského) na konzole zapuštené do kamenné desky .

EN:
Bust of general Kutlvašr with plaque at side wall of Nusle city hall. Bust was made by sculptor František Bartoš. It's bronze life size bust (dressed in uniform) with with white marble plaque.

Nápis/Inscription:
Generál Karel Kutlvašr//
27.1.1895 – 2.10.1961//
Stál u zrodu našich legií v Rusku . Jako jeden//
z nejmladších generálu Ceskoslovenské armády//
pusobil za nemecké okupace v odbojové organizaci//
Obrana národa. V Pražském povstání v kvetnu 1945//
velel vojenskému velitelství Velká Praha.//
V roce 1948 obvinen z velezrady a odsouzen na doživotí.//
Po amnestii v roce 1960 propušten.//
Plne rehabilitován až v roce 1968.//

CS:
Karel Kutlvašr (27. ledna 1895, Michalovice – 2. ríjna 1961, Praha) byl ceskoslovenský legionár, dustojník a generál, který velel Pražskému povstání.

Karel Kutlvašr se narodil 27. ledna 1895 v Michalovicích u Havlíckova Brodu jako šesté díte v rodine Josefa Kutlvašra. V tehdejším Nemeckém Brode vystudoval obchodní školu. Nejdríve byl zamestnán u firmy Jenc v Humpolci. Pozdeji pracoval jako úredník firmy Vielwart a Dedina, která vyvážela zemedelské stroje do carského Ruska.

V srpnu 1914 se prihlásil do Ceské družiny, zakládající jednotky budoucích Ceskoslovenských legií. Jako rozvedcík se zúcastnil všech významných bitev. Za hrdinství v bojích byl mnohokrát vyznamenán. Po bitve u Zborova se stal velitelem praporu a pomocníkem velitele pluku plukovníka Švece. Po jeho smrti se stal velitelem 1. pluku. Do vlasti se vrátil roku 1920, kde byl povýšen na plukovníka a ve veku 33 let na generála. Stal se jedním z nejmladších generálu ceskoslovenské armády. V Rusku se seznámil s Jelizavetou Jakovlekovou, se kterou se pozdeji oženil.

Za okupace byl clenem odbojové organizace Obrana národa. Za Pražského povstání prevzal postupne velení nad povstalci a prijal kapitulaci nemeckých jednotek výmenou za jejich volný prujezd Prahou. Po válce pusobil na vysokých vojenských funkcích v Plzni a Brne. Krátce po Únoru 1948 byl z armády propušten a v prosinci 1948 dokonce zatcen. Byl obvinen z velezrady a roku 1949 odsouzen na doživotí. V roce 1960 byl po amnestii prezidenta republiky propušten. Z vezení se vrátil ve velmi špatném zdravotním stavu. Chvíli se živil jako hlídac nebo vrátný. Zemrel náhle 2. ríjna 1961.

V roce 1968 zrušil Mestský soud v Praze absurdní obvinení z roku 1949. Plne rehabilitován byl Karel Kutlvašr teprve po listopadu 1989. In memoriam byl povýšen na armádního generála a byl mu udelen Rád Milana Rastislava Štefánika.

EN:
Karel Kutlvašr was Czechoslovak legionnaire, officer and general.

In August 1914 he joined group Ceská družina ("Czech group"), founding unit of future Czechoslovak Legions. After the battle of Zborov he became a battalion commander and than also commander of the 1st Regiment. He returned to his homeland in 1920, where he was promoted to colonel, and at the age of 33 years to the general.

During the occupation was a member of the resistance organization Obrana národa ("Defending the nation"). During the Prague uprising (Pražské povstání) he took over command of the rebels. Shortly after the February 1948 he was discharged from the army and in December 1948 even arrested. He was accused of treason in 1949 and sentenced to life imprisonment. He was releasen in 1960, after the amnesty of the President, but he returned in very poor health and died suddenly on the October 2nd, 1961. Fully rehabilitated was Karel Kutlvašr after November 1989.