Windmill Spalov
Baler´s smallest renovated windmill in the Czech Republic in the village Spálov.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

V obci Spalov drive otacelo lopatkami sedm mlynu nemeckeho typu. Do dnesnich dob se nedochoval ani jediny. Vice o zaniklych mlynech ve Spalove najdete >ZDE<

Zdeny vetrny mlyn holandskeho typu, kteremu se rikalo Baleruv, byl postaven az mnohem pozdeji. Stoji osamocene v poli jizne od obce, vlevo od polni cesty do Lubomere.

Mlyn postavil tesar Frantisek Baler v roce 1930 po tom co ve Spalove zanikl posledni dreveny vetrny mlyn a obec tak zustala bez mlyna. Patrne je postaven na miste byvaleho dreveneho mlyna z roku 1875. Mlynar Baler dvoupodlazni mlyn postavil kompletne sam vcetne vybaveni a kamenu, ktere i sam ostril. Frantisek Baler byl nejen zrucny tesar a sekernik a po otci tez mlynar (Jeho otci shorel roku 1901 vetrny mlyn v Lubomeri.), ale zvladl i jina remesla. Byl i dovednym lidovym hudebnim nastrojarem, zhotovil nekolik kusu housli, celo, basu, a dokonce i klavir.

Dcera Frantiska Balera, Ludmila na nu dobu vzpomina: (jazykove neupraveno)
„Zazily smy jako decka dosti bidy. Tata stavjau staveni, stodou a sednicku a esce sa pustiu do stavjani vetraku. Spominam si, jak mama z pruniho mleti upekua buchty. Byuy tmavocervene, a toz to nam deckam rekua, ze je to pernik. Tata pravjili: Vcil uz nebudem met bidu, uz sa dycky dost chleba najimy. Byua z teho v rodine velka radost.”

Baleruv vetrak mlel a srotoval do roku 1938 a po tom co v roce 1940 mlynar zemrel, mlyn pustl.

Spalovsky vetrak je nejmensi a take nejmladsi ze vsech nasich dochovanych vetrnych mlynu. Budova ve tvaru komoleho kuzele je vystavena z palenych cihel a je puvodne omitnuta. Budova je zpevnena tremi navzajem propojenymi obrucemi a je 3,6 m vysoka a ma prumer 3,2 m. Misto oken a dveri zely ve zdivu velike diry, podlaha byla propadla. Vnitrni zarizeni se nedochovalo. Strmou nepuvodni strechu z lepenky vyrobil v roce 1984 manzel vnucky mlynare Balera.

Mlyn ma velmi peknou dominantni polohu v krajine, bohuzel vsak stoji uprostred poli bez pristupove cesty. Sdruzeni nadsencu „sekce Vetrnych mlynu pri Kruhu pratel Technickeho muzea v Brne” si dalo za cil postupne provadet na mlyne rekonstrukce a tim tak mlyn zachranit pred jistym zanikem. Puvodni majitelka, obec i sekce spojila sily a kazdorocne provadi na mlyne zachranne prace. Behem ctyr let, se podarilo dostavet vybourane zdivo, instalovat novou strechu, osadit dvere a okna a v interieru vytvorit  malou expozici mlynu na Spalovsku. Letos v zari rekonstrukce pokracovala impregnaci drevenych casti a opravami vnejsi omitky.

Mlyn je v soucasne dobe stale v rekonstrukci a je nepristupny.

Purpose: Milling