Praha - Bítov, Czech Republic
Landlocked Boat called Praha (same name as Czech capital Prague) now serves as part of restaurant
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Lod Praha byla první dvoupalubová lod, kterou postavil Dopravní podnik mesta Brna (DPmB) pro lodní dopravu na Brnenské prehrade. V padesátých letech 20. století zájem o prepravu po Brnenské prehrade jednou z lodí Dopravního podniku neustále vzrustal (vrcholu dosáhl v roce 1956) a plavidla, která byla tehdy v provozu, kapacitne nepostacovala. Praha byla spuštena na vodu približne rok po Míru, v cervenci 1953, a ihned byla zarazena do pravidelné služby.

Lod spolehlive sloužila 30 let, behem kterých bylo provedeno nekolik menších úprav. Pred koncem plavební sezóny 1982 byla Praha vytažena z nádrže a byla zahájena její rekonstrukce. Modernizace spojená s prestavbou probíhala až do roku 1984, v prubehu této plavební sezóny již byla rekonstruovaná Praha znovu spuštena na vodu a zarazena do provozu. Od roku 1984 byla v provozu nepretržite až do roku 2010, kdy 17. ríjna vyplula na Brnenskou prehradu naposledy. Poté byla spolecne s lodí Bratislava odstavena a pozdeji cástku presahující 100 000 Kc odprodána Campu Bítov, kde bude využita na souši jako detský koutek a posezení. V noci z 8. na 9. února 2011 byla na silnicní trajleru odvezena z areálu lodní dopravy v Bystrci k mostu pres Vranovskou prehradu pod Bítovem, nebot úzká silnice ke kempu nedovolila v preprave dále pokracovat. Plavidlo zde bylo odstaveno dva mesíce, dne 8. dubna 2011 byla Praha jerábem spuštena na hladinu a odtlacena místní lodí Viktorie do areálu kempu, kde byla definitivne vytažena na souš.

Délka trupu: 20,72 m
Šírka trupu na hlavním žebru: 6 m