židovský hrbitov / the Jewish cemetery, Jemnice, Czech republic
33U E 541627 N 5429379
Hrbitov existuje na stejném míste od 14. století, a patrí k nejstarším židovským hrbitovum na Morave / The cemetery exists in the same place from 14 century, and one of the oldest Jewish cemeteries in Moravia.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Hrbitov existuje na stejném míste od 14. století, a patrí k nejstarším židovským hrbitovum na Morave. Má nepravidelný, témer trojúhelníkovitý tvar. Vstup býval v severovýchodní cásti ohradní zdi. Hrbitov je obehnán masivní kamenocihelnou zdí o výšce 1 až 2 metry.

Starší náhrobky vycházející ze základního kvadrátního typu mají rozlicné tvary a clenení, bývají opatreny hebrejským písmem a strídmou výzdobou rostlinného a ornamentálního dekoru pod vlivem lidového umení, kterou doplnuje symbolika vztahující se ke jménu, povolání ci vlastnostem zemrelého. Z použitého materiálu je nejcastejší žula, méne pískovec a mramor. Novodobé náhrobní kameny (od poloviny 19. století) jsou zpravidla z mramoru a žuly, jsou skromné výzdoby a s nemeckým textem.

Nejstarší dochované náhrobky pocházejí z konce 17. století, poslední pohreb se uskutecnil na pocátku 2. svetové války.

Jemnický židovský hrbitov byl težce poškozen nacisty. Nové náhrobky byly pokáceny a rozkradeny, starší pomníky byly vytrhány ze zeme a byla jimi vydláždena ulice Na malé brance. Hned po osvobození v roce 1945 byly tyto náhrobní kameny vráceny zpet na hrbitov, kde leží opreny zevnitr o severní zed.

zdroj: (visit link)

A cemetery exists in the same place from 14 century, and one of the oldest Jewish cemeteries in Moravia. Has an irregular, almost triangular in shape. The entry was in the northeastern part of the wall. The cemetery is surrounded by massive walls with height of 1-2 meters.

Older tombstones have different shapes and structure are provided with Hebrew lettering and sober decoration plant and ornamental decoration under the influence of folk art that complements the symbolism relating to the name, profession or dead properties. The most common material used is granite, marble and sandstone less. Modern tombstones (from the mid-19th century) are usually made ??of marble and granite, are modest decorations and German text.

The oldest extant gravestones date from the late 17th century, the last burial took place at the beginning of the 2nd World War II.

The cemetery was badly damaged by the Nazis. New tombs were cut down and stolen, older monuments were torn from the ground and they were paved streets. Immediately after liberation in 1945, these gravestones returned to the cemetery, which is pressed against the inside of the northern wall.