No. 131, Pikovice pod Medníkem, Sázava, CZ
33U E 460401 N 5524609
Na turistické známce Pikovic je zobrazen kvetoucí kandík psí zub /// On the tourist stamp of the village Pikovice there is the dogthooth violet.
Location: Středočeský kraj, Czechia

CS:

O PIKOVICÍCH

• Pikovice jsou malá vesnice v údolí reky Sázavy. Jsou soucástí obce Hradištko.

• V minulosti Pikovice byly osadou voraru. Známé jsou i díky nekdejšímu rýžování zlata na rece Sázave.

• Od dvacátého století jsou Pikovice spjaté se zlatou érou trampského hnutí. V soucasnosti navíc jsou i významným vodáckým strediskem – koncí zde prakticky všechny plavby kánoí po rece Sázave.

• Pikovice jsou známé i díky populární písni „Babicka Mary“ z autorské dílny Jana Wericha, Jirího Voskovce a Jaroslava Ježka.

PROC JE NA TURISTICKÉ ZNÁMCE KVETINA?

• Nad Pikovicemi cní výrazný vrchol Medník. Na nem se nachází i stejnojmenná Národní prírodní památka.

• Na úbocí Medníku se nachází i místo zvané „Jámy“. Jde o nevelký kus výjimecne zachovalé kvetnaté buciny. Reliéf je tu ovlivnen dávnou težbou zlata.

• Zdejší rostlinná spolecenstvo je bohaté na podléšky (hepatica nobilis), sasanky (anemone) a další typické druhy svetlých listnatých lesu. Místní raritou však je kandík psí zub (erythronium dens-canis), který se volne nevyskytuje nikde jinde v Ceské republice. Díky této význacnosti se dostal do znaku obce Hradištko a zobrazen je i na turistické známce Pikovic.

• Kandík psí zub je v Ceské republice kriticky ohroženým druhem!

• Jde o vytrvalou bylinu z celedi liliovitých. Vyznacuje se prízemními listy s pusobivým mramorováním a jediným výrazným nícím kvetem s šesti fialovými okvetními lístky. Kvete brzy na jare (v prubehu brezna a dubna).

• Areál jejího výskytu je znacne nespojitý a sahá od Pyrenejského poloostrova až k Balkánu. Pikovice jsou nejsevernejší lokalitou s výskytem kandíku. To vede nekteré botaniky k domnence, že zdejší populace kandíku psího zubu není puvodní a vznikla ve stredoveku pusobením cloveka. Na druhé strane existuje i teorie, podle níž jde o poslední zbytek puvodního rozšírení kandíku do strední Evropy.

• První zmínka o výskytu kandíku na svazích Medníku pochází z roku 1828, kdy zde rostlinu objevil Emerich Petrík, hospodár Strahovského kláštera. V té dobe rostlina hojne porustala stanovište na obou vrcholech Medníku. Odhaduje se, že ješte na prelomu devatenáctého a dvacátého století cítala zdejší populace kandíku nekolik milionu.

• Divoký sber atraktivne vypadající rostlinky, intenzivní lesní hospodarení a sílící turistický ruch vedly k decimaci zdejší populace. V soucasnosti ji tak tvorí jen nekolik stovek rostlin!

• Drobný habitus kandíku psího zubu je krehký a citlivý na sešlapání. Proto je nutné, aby si návštevníci lokality pocínali v jarním období zvlášt opatrne. Mejte na pameti, že lokalita je chránená coby Národní prírodní památka. Z toho vyplývá, že návštevníci se smí pohybovat pouze po znacených cestách.

• Kandíky rostou v bezprostrední blízkosti naucné stezky, takže je uvidíte, aniž byste po nich museli šlapat.

DOPLNUJÍCÍ POKYNY PRO ZAPSÁNÍ NÁVŠTEVY

• Protože není snadné vyfotografovat autentický výjev zobrazený na známce, stací, když k záznamu o návšteve pridáte obrázek jakékoliv kvetoucí lesní byliny v NPP Medník.

EN:

ABOUT PIKOVICE

• Pikovice is a hamlet in the valley of the river Sázava. It is part of the village Hradistko.

• In the past Pikovice was known as a settlement of raftsmen. It was also known for gold panning on Sázava river.

• Since the twentieth century Pikovice has been connected with the golden era of Czech tramping. At present Pikovice is also known as a famous center of canoeing. Most of cruises on Sázava river are ending here.

• Pikovice is also famous thanks to popular song "Babicka Mary" (grandma Mary) written by Jan Werich, Jirí Voskovec and Jaroslav Ježek.

WHY THE STAMP SHOWS THE PLANT?

• Above Pikovice there is a precitipous hill called Medník. On the slope of this hill there is protected National Nature sight.

• A place called "V jámách" (In the pits) is one part of this protected area. It is a small piece of exceptionally preserved beech forests. Here the relief is influenced by the ancient gold mining.

• The local plant association is abundant in anemones and other typical species. However the most important species is dogtooth violet (erythronium dens-canis). Medník is the only place in the Czech Republic where the dogtooth violet growes in the wild.
    Thanks to this pre-eminence the dogthooth violet is displayed on the coat of arms of Hradistko and also is depicted on the tourist stamp of village Pikovice.

• In the Czech Republic erythronium dens-canis is considered as a critically endangered species!

• The dogtooth violet is a perennial herb in the liliaceae. The plant has impressive ground mottled leaves and the only one pendulous purple flower with six petals. It blooms in early spring (March and April).

• Habitat of Erythronium dens-canis is discontinuous and extends from the Iberian peninsula to the Balkans. Pikovice locality is the northernmost locality of this. Some botanists believe that Erythronium dens-canis was introducet to Medník in the middle-ages. Another theory considers the local habitat of the dogthooth violet as a relic of the ancient habitat of this species.

• Dogthooth violets on the slopes of Mednik was first mentioned in 1828, when the plant was discovered by Petr Emerich, economic of the Strahov Monastery.At that time the plant grew abundantly on the slopes and summit of the hills. It is estimated that at the turn of the nineteenth and twentieth century the local population of erythronium dens-canis has several millions specimens.

• Raging picking of the attractive-looking plant, intensive forest management and increased tourism have led to the decimation of the local population of the dogthooth violet. So at present there is only a few hundred plants!

• Erythronium dens-canis is a fragile plant. Therefore, cautious behavior of visitors is absolutely necessary. Dont forget that the locality is protected as a National Natural sight of the Czech Republic. It follows that visitors can walks only on marked paths.

• The dogthooth violets grow close by a marked nature trail so you can see the plants without step on them.

ADDITIONAL VISIT REQUIREMENTS

• Because capture of the authentic view depicted on the stamp is not easy you can use any photo of any flowering plant in the national natural sight.

Where can you get this wooden stamp.: N 49° 52.474 E 014° 25.590

Opening Times:
CS: Naučná stezka je volně přístupná, ale kvetoucí kandík psí zub uvidíte jen v březnu a dubnu. EN: The nature trail to this site is freely accessible but the dogthooth violet is in bloom only from March to April.

Rating: